Предстојатељ Руске Цркве са албанским архиепископом Анастасијем

Предстојатељ Руске Цркве са албанским архиепископом  Анастасијем
Предстојатељ Руске Цркве са албанским архиепископом  Анастасијем
Предстојатељ Руске Цркве са албанским архиепископом  Анастасијем
Предстојатељ Руске Цркве са албанским архиепископом  Анастасијем

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 5. децембра 2017. у патријаршијској резиденцији у Даниловском манастиру Његово Блаженство Архиепископа Тиране и све Албаније Анастасија.

Делегација која се налази у пратњи Архиепископа Анастасија у Москви састоји се митрополита корчанског Јована, митрополита амантијског Натанила и ђакона Спиридона Топанџе.

Са руске стране разговорима су присуствовали митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе (ОСЦО); епископ череповецки и белозерски Флавијан, протојереј Николај Балашов, протојереј Игор Јакимчук и јерођакон Григорије (Соколов).

Предстојатељи Албанске и Руске Православне Цркве узнели су молитве у цркви посвећеној Свим светима Руске Цркве.

Обраћајући се госту, патријарх Кирил га је подсетио да је последњи пут у Москви био у новембру 2016. када је присуствовао прослави 70-годишњег рођендана поглавара Руске Цркве. Он је истакао да је обнова патријаршије најважнија одлука коју је донео Помесни сабор Руске Цркве 1917. године. Уз то, изразио је посебно задовољство због присуства Архиепископа Анастасија последњој седници Архијерејског Сабора који је одржан од 29. новембра до 2. децембра и његовог обраћања Сабору.

Предстојатељ Руске Цркве високо цени улогу коју је Његово Блаженство Анастасије имао у обнови Албанске Православне Цркве, која је била потпуно уништена у време атеистичког диктаторског режима.

Његово Блаженство Анастасије је у име Албанске Цркве изразио дубоку захвалност Руској Православној Цркви и истакао да током своје прве посете Русији 1976. није могао ни да сања да ће му Господ пружити прилику да присуствује оваквој блиставој свечаности.

Током разговора предстојатеља двеју Цркава патријарх Кирил је покренуо могућност размене студената. Он веома  цени рад архиепископа Анастасија на богословском плану, рекавши да је његово име добро познато у Руској Цркви захваљујући и његовим научним књигама.

Разговори су вођени и о међуверским и међухришћанским односима, као и о стању православља у Украјини.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Инфо служба СПЦ)