Предстоји ли други пад Цариграда?

Откако је муслиманска политичка партија АКП на власти Турска се радо позива на велику османску прошлост. У оквиру промене менталитета постају све гласнији позиви да Света Софија поново постане муслиманска џамија.

Тачно је 560 година откако је османски завојевач султан Мехмед II, након крвавог освајања Цариграда, као знак свога тријумфа произнео своју молитву у храму Свете Софије (Премудрости). Овај свети храм је до тога момента готово хиљаду година био један од најзначајнијих у целокупном хришћанству и уједно столица Патријарха. Исламски националисти настоје да подсете на ту симболичну султанову молитву. Средином тридесетих година прошлог века, у време оснивача модерне Турске, Ататурка, црква Свете Софије је била претворена у музеј.

Од тада је многим верницима она трн у оку будући да се овде не могу молити. Та чињеница важи како за хришћане, тако и за муслимане равном мером, при чему се последњи у све већој мери надају да ће њихове молбе бити услишене и да ће ускоро у овом светом храму моћи да упуте своје молитве Свевишњем.

Кампања и дубиозни аргументи

Турска „Национална студентска унија“ (MTTB) је лансирала кампању сакупљања потписа са мотом „У име нашег пророка и његовог завојевачког поседа као атрибут велике Турске: Аја Софија мора бити отворена“, којом се залаже за отварање овог светог храма као џамије. Очигледна је намера ове кампање да јој историјским симболима дā посебну исламску семантику. Датум почетка ове кампање је 24. новембар, дан када је Света Софија била отворена као музеј, а њен завршетак предвиђен је за 29. мај 2014 .године, односно дан пада Цариграда.

Протојереј Доситеј Анагностопулос, порт-парол Васељенског патријархата, сматра да је реч о унутрашњим конфликтима међу политичким партијама пред предстојеће комуналне изборе. Протојереј је изразио жељу Васељенског патријарха Вартоломеја I да Света Софија остане музеј и тиме и даље буде доступна целокупном човечанству.

Турски председник Ердоган, који у Турској има увек последњу реч, није се изразио да ли ће убудуће исламске молитве петком бити произношене у Светој Софији, што би симболично значило обнову традиције Османског царства и истовремено означило симболични разлаз од Ататуркове политике лаицизиране Турске.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен