Преко 4.000 хришћана убијено 2014. због исповедања вере

Према World Watch List (WWL), 4.344 хришћанина је убијено, а 1.062 цркве је разрушено из верских разлога између 1. новембра 2013. и 31. октобра 2014. године. Број убијених хришћана је тако два пута већи од 2.123 убијена хришћанина у 2013. години.

Према истом извору, Нигерија се налази на првом месту на списку по броју погубљених хришћана – 2.484, а следи је Централна афричка република у којој је убијено 1.088 људи због исповедања хришћанске вере. „Никад хришћани нису били више изложени прогону и насиљу у Нигерији као у протеклој години“, каже се у извештају WWL.

„Исламски екстремизам постаје главни узрок злостављања,“ истиче се у извештају. Према подацима које наводи ова поуздана агенција, све интензивнији и учесталији су напади на хришћане само услед исповедања вере.

Светска посматрачка листа (WWL) је започела од 2003. године да прати и рангира 50 земаља широм света у којима је најтежи живот по вернике, дакле, не само хришћане! Иза ове организације стоји друга, Open Doors International, која строго прати прогањање људи улед њихове верске припадности. Организација одлучује о стању верских слобода на основу пет области живота: приватниживот, породица, заједница, национална припадност и црквена припадност.

Извор: OCP (Р.Р. Open Doors International,)