Преко друштвених мрежа Ватикан Њуз прати више од 4 милиона корисника

Заједница Ватикан Њуз је након недавног реструктурисања платформи прешла бројку од 4 милиона корисника на друштвеним мрежама, тачније на Фејсбуку, Твитеру, Јутјубу и Инстаграму. Тако на Фејсбуку више од 3 милиона људи прати странице Ватикан Њуза, које су доступне на шест језика: енглеском, италијанском, немачком, француском, шпанском и португалском.

На Твитеру је пак исправљена претходна фрагментација, те су учинили препознативим свих шест рачуна @vaticannews. Томе треба додати и нови рачун @radiovaticanaitalia који промовише и чини доступним информације о активностима Radio Vatikan Italia, а такође јединствени вишејезични канал Ватикан Њуза на Инстаграму. Осим горе споменутих, Ватикан Њуз поседује и Јутјуб канал на шест језика, а корисницима нуди могућност да било уживо било на захтев прате Папине активности.

Друштвене мреже Ватикан Њуза координирају Уредничко и Теолошко-пасторално одељење Секретаријата за комуникацију. Папини рачуни су на друштвеним мрежама поверени тиму Секретаријата за комуникацију који сарађује с Државним секретаријатом Свете Столице. Папини рачуни обухватају @Pontifex на Твитеру, који на девет језика прати више од 44 милиона људи, те Инстаграм који броји више од 5 милиона пратилаца на једном вишејезичном каналу.

Јачање црквене присутности на друштвеним мрежама једна је од последица великог процеса реформе ватиканских медија која се ближи крају – казао је монс. Дарио Едоардо Виганò, начелник Секретаријата за комуникацију. И то је сигурно позитиван резултат који је постигнут захваљујући преданости наших новинара и техничког особља. Као комуникацијски стручњаци, у складу с логиком Цркве која гледа према ван, позвани смо да будемо међу људима. Данас то значи бити присутан на друштвеним мрежама и Интернету одговорно и с уверењем. Стога, наша перспектива мора бити поприлично јасна: то мора бити перспектива која од нас захтева да у средиште поставимо људску ликчност, односе, културу сусрета и, тек на крају, технологију – рекао је начелник Секретаријата за комуникацију.

Извор: Ватикан Њуз