Прелази Јариње и Брњак затворени; дојаве о бомбама на четири факултета

Косово и МетихијаФебруар 20, 2008 13:34 - Одлука шефа УНИМК-а Јоахима Рикера о затварању административних прелаза између Косова и Србије, у Јарињу и Брњаку, још увек је на снази. Нису стигли млеко и друге животне намирнице, док су споредним путевима на север Косова допремљене дневне новине и хлеб.

Потредседник Скупштине општине Лепосавић Небојша Радуловић изјавио је Бета да је руководство општине од руководства Кфор-а у бази Нортен Хил у Зочаници затражило да пролази буду деблокирани. 'И данас ћемо то ултимативно захтевати и рећи да, ако прелаз према централној Србији не буде слободан, Срби ће наставити са протестима чије последнце не можемо да предвидимо', казао је Радуловић.
Председник СО Зубин Поток Славиша Ристић казао је да ће и Срби у Брњаку протестовати ако резултати разговора са представницима међународне мисије не дају резулате. 'Јоахим Рикер спроводи оно што је циљ Приштине, да Косово одвоји од Србије. Мисле да ће народ затворити у логор, али им то неће успети', указао је Ристић.

Дојаве о бомбама на четири факултета, евакуисано особље

Студенти и особље два факултета у Косовској Митровици и још два у Лепосавићу, као и запослени у Центру за културу 'Сава Дечанац' евакуисани су јутрос из тих зграда после анонимних дојава о постављеним бомбама. Студенти и особље Филозофског факултета у северном делу Косовске Митровице и Учитељског факултета у Лепосавићу евакуисани су данас у преподневним часовима после анонимних дојава да су у тим зградама постављене бомбе, речено је Тањугу у управи тих образовних установа. Регионални портпарол Косовске полицијске службе Бесим Хоти изјавио је Тањугу да полиција претражује просторије Економског факултета у Косовској Митровици због анонимне дојаве да је постављена експлозивна направа. Такође, запослени у Центру за културу 'Сава Дечанац' и студенти и особље Факултета за физичку културу у Лепосавићу евакуисани су због дојаве да су у тим установама постављене бомбе. Представници Косовске полицијске службе су обезбедили поменуте објекте у Косовској Митровици и Лепосавићу и претражују терен. Због дојаве о подметнутој бомби јуче је била евакуисана и школа 'Миладин Митић' у Лапљем селу, али је после претраге коју су обавили припадници Косовске полицијске службе и Кфора утврђено да је дојава била лажна.

Извор: rts.co.yu