Премијер Милорад Додик у посети Требињу и Епархији ЗХиП

Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски Г. Григорије примио је данас у Епархијском дому у Требињу Премијера РС, г. Милорада Додика и министра финансија г. Александра Џомбића. Састанку је такође присуствовао и начелник Општине Требиња г. Добросав Ћук, чланови Епархијског Управног одбора као и бројни привредници из Требиња. У отвореном разговору, најпре је Владика Григорије обавестио председника Владе о свим активностима и плановима Епархије ЗХиП, као и о проблемима и потешкоћама са којима се Црква данас суочава.

Након тога, чланови Епархијског Управног одбора и присутни привредници појединачно су се обратили председнику Владе износећи проблеме са којима се они у свом пословању сусрећу као и низ приједлога на који начин би се могла успоставити боља и већа сарадња са локалном управом, Владом Републике Српске и надлежним министарствима.

Након њиховог излагања, Премијер је и овом приликом истакао да Требиње има развојну шансу не само у енергетици, туризму већ и у пољопривреди и понудио конкретну помоћ у повољним кредитима за подстицај пољопривреде. Такође је нагласио да је Требињу неопходно да привуче и задржи пословне људе који имају пословни рејтинг и да је за рјешавање економских, а и свих других проблема, неопходно изградити код људи један јак осећај одговорности. Састанак је завршен у нади да ће оваквих састанака у будућности бити све више гдје ће се говорити о конкретним проблемима и конкретним начинима да се они превазиђу. У изјави за медије Владика Григорије је нагласио да Влада Републике Српске има добар осјећај за Херцеговину, што значи да Херцеговина има шансу. Г. Додик, препознајући иницијативу Владике Григорија и Епархије ЗхиП, изјавио је да је активност Цркве веома важна, да Црква представља један кохезиони фактор и да ће се одлична сарадња Владе РС и ове Епархије наставити и убудуће.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка