Премијера у Ватикану: ”Рацингер – награда” први пут за једног православног богослова

Почев од 2011.г. ”Ватиканска фондација Јозеф Рацингер - Бенедикт XVI” додељује једну годишњу награду за посебне научно-теолошко заслуге. Овога пута је реч о новини у конфесионалној припадности лауреата. Овогодишња ”Јозеф-Рацингер-награда је припала једном православном теологу.

Као што је ватикански дневник "Osservatore Romano“ већ пре три недеље известио о лауреатима, ова награда je 26. новембра уручена Грку Јоанидису Куремпелису  (51) и једном миланском теологу и историчару Иносу Бифију (82).

Папа Фрања је на свечаној академији уручења ове угледне награде 26.11.2016.г. у Ватикану доксолошки узнео емеритираног претходника на столици Ап. Петра као ”великог мислиоца” и истакао да ће ”целокупна Црква њему бити благодарна”. ”Дубина мишљења Јозефа Рацингера која је дубоко укорењена у Светом Писму и патристици, а вазда храњена вером и молитвом, помаже нам да останемо отворени за хоризонт вечности”. У својој енциклици ”Spe salvi“ Бенедикт XVI је 2007.г. је теолошки изразио своја размишљања о вечном животу и нади.

Грчки православни богослов Куремпелис је након студија у Ерлангену и Хајделбергу постао професор ”Догматског и символичног богсловља” у Солуну. Други лауреат, Бифи је умировљени професор теологије и историје у Милану. Његово дело је посвећено средњовоквној теологији. Фондација ”Јозеф Рацингер – Бенедикт XVI” је овом наградом желела да изрази захвалност Цркве овој двојици личности за њихова значајне напоре на пољу научне теологије, вели се у извештају листа "Osservatore Romano".Тема овогодишње награде је било есхатолошко учење папе Бенедикта XVI.

Ова наград се додељује почев од 2011. Свакога пута у консултацији са самим емеритираним папом Бенедиктом XVI. Ова фондација се финансијски заснива на добровољним прилозима, као и од улога за продате књиге умировљеног папе.

Протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен