Преминуо бивши Архиепископ кипарски Хрисостом I

Hrisostom I Kiparski

Данас је, у 80. години живота, преминуо бивши Архиепископ кипарски Хрисостом I. У недељу ће његово тело бити похрањено у Саборној цркви Светог Јована у Никозији, док ће у понедељак Блажене Успомене Архиепископ Хрисостом I бити сахрањен у 13 часова по локалном времену. Опело ће служити Архиепископ Христосом II.

Првојерарх Кипарске Цркве Христосом II изразио је своју дубоку жалост због смрти Архиепископа Христосома I, који је био велики духовник и прегалац на Њиви Господњој и који је својим радом и личним примером учинио много за Кипар у најтежим тренуцима за острво у XX веку. Због свега што је учинио његово име биће записано на страницама историје Кипарске Цркве.

Подсећамо да је у априлу 2000. године, Архиепископ Хрисостом I тешко повредио главу приликом пада са степеница у Архиепископској резиденцији и од те повереде се никада није потпуно излечио. Исте године, добија и Алцхајмерову болест као последицу кобног пада. Следеће године је пао у кому.

Архиепископ Христосом I је рођен у селу Статос на Патосу. Био је монах у манастиру Кикосу, а као стипендиста манастира завршио је Свекипарску гимназију 1950. године, после чега је студирао богословље и књижевност на Атинском универзитету. Постао је архимандрит и професор у Свекипарској гимназији. Године 1973. хиротонисан је за Епископа Патоса, а 21. новембра 1977. године изабран је за Архиепископа кипарског, уместо Блаженопочившег Архиепископа Макарија III.