Пренос моштију Светог архиђакона Стефана – слава капеле манастира Никоље

На дан преноса моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана 15. августа 2009. године, а поводом славе капеле у манастиру Никољу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију, у летњиковцу поред Цркве. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, синђел отац Сава, игуман манастира Брезовца код Аранђеловца, свештенство опленачког намесништва.

Обративши се верном народу Епископ је рекао:"Благо оним који су чиста срца". То је божанска и хришћанска врлина, која човека преноси на небо да види Бога. Видети Бога, имати га у срцу, живети,мислити, разговарати о Богу, бити Боговидац, бити Богоносац, то је циљ и назначење човека. Човек који није чиста срца, нема Бога у себи,нема страха Божијега,ништа је. Господ нам је дао слободу да бирамо, ако имамо чисто срце онда смо са Богом, а ако смо нечиста срца онда смо без Бога, на нама је да одлучимо.

На крају своје беседе Епископ је казао да се угледамо на Св.архиђакона Стефана који је имао чисто срце,који је Бога видео и Њега ради страдао.

Извор: Епархија шумадијска - ђакон Остоја Пешић