Преображење Господње молитвено прослављено у Никшићу

Празник Преображења Господњег прослављен Светом Литургијом у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу. Као што је и обичај освештан је нови род винове лозе

Свету Литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу служило је свештенство архијерејског намјесништва никшићког: протојер Марко Ђурковић, јереји Миодраг Тодоровић и Слободан Јокић, уз појање пјевнице Саборног храма и црквеног хора Новомученика Станка. О празнику Преображења Господњег говорио је свештеник Миодраг Тодоровић. Он је казао да су за појам преображење, метаморфозис, знале и старе цивилизације, али суштину ове ријечи нијесу спознавали.

„Када се Христос на гори Тавор показао у слави ученицима и апостолима својим, Он им се није показао ради Њега самог или ради своје славе, него све што је радио, Он је чинио ради нас људи, ради нашег спасења", рекао је у својој бесједи јереј Тодоровић, додајући да се апостол Петар, који је био присутан током преображења Господњег, одрекао касније Христа, када је Он требао да пострада. „Заборавио је на божанску свјетлост, на тајну преображења. Али, Петар се, због тога, покајао и свој живот положио, знајући да га полаже за Онога који је слава, који је свјетлост, који је просвијетлио и просвјетљује свијет и који ће то чинити до краја вијека", бесједио је отац Миодраг Тодоровић.

- Одрицање и кајање Петрово личи на нас људе. Кад смо слаби у вјери лако се догоди да заборавимо на славу Божију и на оно што је потребно за наше спасење. Или, када се приклонимо оном малом и ововременом, када се приклонимо, као што је Христос био кушан, трима највећим искушењима: искушењу власти, славе и чуда. Нема човјека који се није нашао у неком од ових искушења, и нема човјека који нема разлога да се каје за нешто. Зато, драга браћо и сестре, уз славу Божију можемо остати што више само ако се истински покајемо. Кајањем пазимо на своју душу. Кајање не значи, као што би рекли људи који нијесу у хришћанском духу, самоосуђивање, него је кајање распаљивање у својој души тог огња и те свјетлости коју је Христос пројавио на гори Тавору, казао је о. Миодраг. - У Христовом преображењу, у Његовој свјетлости је она свјетлост која нас свакодневно озарује, свјетлост која би требала да буде у срцима нашим, у нашим домовима, школама, породицама. Свима нам фали да нас обасја Христоа свјетлост, да нас просвијетли и покаже онај пут који је Бог показао Адаму и Еви ка дрвету живота.  

Празник Преображења Господњег сабрао је у Саборној цркви Светог Василија Острошког велики број вјерника, који су приступили Светом причешћу. У знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, као што је обичај на овај празник, благосиљан је и освештан нови род грожђа, које је потом дијељено народу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка