Преображење Господње-Света Архијерејска Литургија у Добоју

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник Преображења Господњег, Свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Добоју.

Владики Василију саслуживали су протонамјесници Душко Недић и Драгиша Симић, јереји Младен Јовић из Неготина и Младен Гајић из Беле Цркве и протођакон Славољуб Милошевић.

На Светој Литургији Преосвећени Владика рукоположио је у чин презвитера ђакона Радета Танацковића.

„Узе Исус Христос са собом апостоле Петра, Јакова и Јована и отиде на гору Тавор да се у миру помоли своме Оцу Небеском. Док се молио, апостоли заспаше уморни, a Христос се показа у свјетлости са пророцима Мојсијем и Илијом. Христове хаљине бијаху бијеле и сјајне као сунце. Апостоли се тргоше из сна и када видјеше Христа повикаше: „Господе, добро нам је овдје бити". Наши животи овозмаљски, браћо и сестре,  веома често немају смисла али само када су без Бога. Шта значи преобразити се, браћо и сестре? Значи измијенити и промијенити у себи све оно што ремети хармонију човјека са Богом и човјека са човјеком. Гријех јесте главни узрок свакога богоотпадништва, не хармоније и ходања странпутицама живота. Само у врлине одјевени, љубављу испуњени и са молитвом на уснама можемо засијати у бијелим хаљинама преображења живота наших. Знајте браћо и сестре да се Бог не може материјалним стварима поткупити него само умилостивити чистим срцем, молитвом, постом и сједињењем са Њим у светом причешћу. Запитајмо се колико православних Срба пости овај дивни пост? Колико православних Срба достојно приђе светој чаши? Да ли исповиједају гријехе и моле за опроштај гријехова? Онај који недостојно прилази светој чаши не прима свето причешће на оздрављење душе и тијела него на суд и осуду. Много је данас фарисеја не само међу вјерним народом него и међу свештенством, браћо и сестре. Имамо један дивни примјер када је пророк Мојсије остарио и није могао више да диже руке небу, он је молио своје сународнике да му подижу руке. Ваша помоћ нама јесте ваша молитва за нас. Са друге стране многи данас критикују свештенике заборављајући да прво изваде балван из ока свога", истакао је Владика Василије и додао:" Кажу многи данас, ти „велики Срби": Шта су се помамили ови попови и Владика Василије? Шта ће им цркве оволике? Што не граде фабрике и болнице? А ми, ми градимо духовне болнице да би народ лијечио душе своје јер гдје душа страда ту су и тјелесне болести. Градимо духовне болнице у којима ћемо васпитавати очеве као праве моралне примјере дјеци својој, мајке које неће убијати дјецу своју у утробама својим и дјецу која ће поштовати оца и мајку своју. Градимо духовне болнице да васпитавамо ту исту дјецу како не би били агресивни, подложни дрогама, сектама и сваком негативном понашању које је супротно моралном Божијем закону. Нека вам је срећан данашњи празник браћо и сестре. Нека је срећна слава Општине Добој и желим да буде међустраначка љубав у овоме граду. Не смије бити неслоге. Позивам све страначке лидере да се уједине око интереса нашега народа. Неће нас Бог питати којој смо странци припадали него да ли смо били у Њему и Он у нама?"   

Извор: Епархија зворничко-тузланска