Преображење у манастиру Крка

По традицији празник Преображења Господњег је и ове године свечано прослављен у манастиру Крки. Прослава је отпочела свечаним вечерњим богослужењем које је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије далматинске.

После вечерње службе приређен је културно - уметнички програм у којем су учествовали КУД „св. Јован Владимир" из Бара, КУД „Невесиње" из Невесиња, гђа. Љиљана Степић и гђа. Тијана Вучетић чланице певачког ансамбла „Ђердан" и гђа. Светлана Спајић. Учеснике и присуне госте поздравио је Епископ далматински Г.Г. Фотије зажелевши им пријатан боравак у манастиру Крки.

На сам дан празника служена је Света Архијерејска Литургија на којој је началствовао Епископ Фотије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из Епархије далматинске и других епархија. По обичају овога празника освештан је и благословен нови род грожђа. У својој беседи Преосвећени владика нагласио је значај овога празника истакнувши да је празник Преображења од давнина посебно поштован на просторима Далмације, а посебно у манастиру Крки, тако да овај дан има значај свеопштег Сабора међу православним Далматинцима. Посла Свете Литургије Епископ Фотије је одликовао орденом „Никодима Милаша" иконописце из Београда протомајстора Драгомира Марунића и магистре ликовних уметности Драгана Станковића и Немању Марунића. Они су осликали манастирски храм св. Архангела Михаила као прилог манастиру Крки на радост братства манастира и српског народа ових простора. Светој Литургији је присуствовао председник Савјета за националне мањине у Р. Хрватској г. Александар Толнауер, наченици општина Кистање и Бискупија г. Слободан Рончевић и г. Дамјан Берић и остали гости и узваници. Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за сав присутни народ.

Извор: Епархија далматинска