Преображење Господње у Дарвину

Преображење Господње у Дарвину
Преображење Господње у Дарвину
Преображење Господње у Дарвину
Преображење Господње у Дарвину

Главни град Северне тeриторије (Northern Territory ) државе Аустралије поред својих локалних знаменитости, за српску заједницу је важан по томе што се у овом јако удаљеном градићу налази храм посвећен првом Српском Учитељу и Просветитељу, Светом Сави. И како је по народном предању, након спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, сам Господ разнео честице и посејао семе Српско широм света, тако је и у овом делу света деведесетих година прошлог века никла Мисионарска парохија посвећена најпре Св. Великомученику Пантелејмону, а затим Светом Сави.

Празник Преображења Господњег је ове године у Дарвину прослављен на један несвакидашњи начин. Мисионарска парохија је добила новог духовног оца, новог пастира, високопречасног протојереја-ставрофора Душана Стефанова. О. Душан Стефанов је на празник Преображења Господњег 19. августа 2017. године одслужио прву Свету Литургију у храму Светог Саве у Дарвину као надлежни парох. Током Свете Литургије о. Душан је произнео беседу и истакао значај преображења Господњег по човека и целокупну творевину. Затим, о. Душан се захвалио свом претходнику, уједно и оснивачу поменуте Мисионарске парохије, Високопречасном протојереју-ставрофору Николи Билићу на свему постигнутом у дугугодишњем духовном вођењу поверене му пастве.

Након Свете Литургије уприличен је свечани ручак у знак добродошлице новом пароху о. Душану. О. Душан је том приликом искористио време да се боље упозна са својим новим парохијанима.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска