Преображење Господње у Требињу

Преображење Господње у Преображењском граду: архијерејска Литургија, сусрет епископа Димитрија са г. Додиком, празнично вечерње и свечана литија у Требињу

Црквена општина требињска светом архијерејском Литургијом, као централним догађајем светковине, обиљежила је празник Преображења Господњег, којем је и посвећен требињски Саборни храм. Сабрањем вјерних у централном градском парку, испред Преображењског храма, началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење умировљеног епископа Атанасија, свештенства, монаштва, појаца, чтечева.

Одговарања лаоса Божјег предводио је требињски хор „Света Анастасија Српска“, са хороначалницом Бранком Јанковић. Након прочитаног празничног зачала и то из чувеног Мирослављевог Јеванђеља, најстаријег сачуваног ћириличног рукописа, епископ Атанасије је говорио о значају самог празника. 

Сабрана Црква Божја крстила је слушкињу Божју Љубицу. На крају Литургије освећено је и раздијељено грожђе, након чега се вјернима обратио и епископ Димитрије. 

Културним садржајима и другим активностима, Преображење Господње, као своју славу прославља и Градска управа Града Требиња, са другим градским институцијама, чији представници су, уз градоначелника Требиња г. Мирка Ћурића, такође учествовали у литургијском сабрању испред Саборног храма. Међу вјернима Требиња и њиховим гостима, који у увом празничном периоду бораве у граду, литургијском празновању придружио се и принц Филип Карађорђевић са породицом. У име Требињско-мрканске бискупије празник је честитао и Литургији присуствовао дон Иво Шутало. Српски члан предсједништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик заједно са начелником Требиња г. Мирком Ћурићем честитао је епископу Димитрију празник и крсну славу града и Саборног храма Преображења Господњег у Требињу, приликом сусрета и разговора прије вечерњег богослужења и свечане литије улицама града. 

Вечерњим богослужењем и литијом улицама града блистајућа свјетлост Tаворске горе обасјала је и ове године улице, зграде, мостове, тргове и све житеље Требиња, који прослављају своју славу. Вечерњу молитву у порти Преображењског храма предводио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, са Епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и умировљеним епископом Атанасијем и свештенством. 

Свештена нит празничне литије провукла се затим кроз сам град носећи своје најдрагоцијеније реликвије, приносећи мирисни кад и упућујући молитве Господу, кличући: Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама пресвете Богородице, Даваоче Светлости, слава Теби!  На главном градском платоу – Тргу Слободе, одлужен је и помен свим упокојеним житељима и борцима за слободу града, након чега су поздравне ријечи упутили епископи Јоаникије и Димитрије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка