Преображење у Бечу

Преображење у Бечу
Преображење у Бечу
Преображење у Бечу
Преображење у Бечу

Празновање празника Преображења Господњег у Саборном храму у Бечу, започело је 18. августа вечерњим богослужењем са петохлебницом. Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј присуствовао је богослужењу, којим је началствовао протојереј Гајо Гајић из Београда, а за певницом су појали Владика Андреј, надлежни парох протојереј-ставрофор Ненад Михајловић и појци храма.

На сам празник Преображења Господњег, Епископ Андреј началствовао је Светом Литургијом у новодобијеном храму у 16. бечком округу у Нојлерхенфелду, а саслуживали су старешина храма протојереј-ставрофор о. Петар Пантић и јереј Далибор Брнзеј, парох браунаушки из Горње Аустрије. Епископ Андреј је након причешћа свештенства одржао богонадахнуту беседу у којој је објаснио значај празника Преображења, нагласивши да се Господ Исус Христос ради спасења нашег најпре јавио као смерни човек, да би на Таворској Гори био објављен од Бога Оца као Син Божији у Својој божанској слави. На дан Преображења, Спаситељ се на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост, али је истовремено пред пророцима Мојсијем и Илијом најавио своје страдање у Јерусалиму.

После заамвоне молитве, Епископ Андреј је освештао грожђе које је верни народ традиционално донео у храм за благослов. Након Свете Литургије, старешина храма је припремио срдачни дочек Епископу и народу у храмовној сали.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Преображење у Бечу
Преображење у Бечу
Преображење у Бечу
Преображење у Бечу