Прес конференција разјашњава парницу Киликијског католиката пред турским Уставним судом

„Главни циљ парнице је захтев за повраћајем зграда у којима је седишта Католиката Киликије, а не финансијско обештећење“, објаснио је професор Софуоглу.

У среду ујутро, 1. јула 2015. године,  Одељење за односе са маедијима Киликијског Католиката организовало је конференцију за штампу, која је одржана у сали Музеја Киликије за представнике либанских медија. Отац Хаусиг Мардиросијан дочекао је новинаре и представио говорнике, професора др Чем Софуоглуа, правног стручњака за конфисковану имовину у Турској, др Нору Барјакдаријан, професора Либанског универзитета, др Танера Акчама, историчара и стручњака за јерменски геноцид.

Говорећи на арапском, О. Хаусиг је објаснио историјску позадину парнице и описао прогон Јермена током Отоманске владавине од 1894. до 1923. године. Онда је захвалио Либану на помоћи Јерменима да започну нови живот и на томе што су дали овлашћење Католикату Киликије да поврати своју духовну улогу и помогли организовање јерменских заједница у Либану и дијаспори. Онда је информисао новинаре да је два месеца након што је поднета тужба, Уставни суд Турске почео да проучава предмет. Др Нора Бајракдаријан је описала припремни процес који је почео 2012. године, са међународном конференцијом одржаном у Антелији под називом „Од препознавања до реституције“, на коме су учествовали турски правни стручњаци и међународни адвокати и правници. Затим је изјавила да тужба Католиката Киликије, поднета Уставном суду Турске 27. априла 2015. године, представља важан преседан и за Цркву и за њен народ. У свом закључку др Бајракдаријан је саопштила медијима да Суд мора одговорити у року од 90 дана; ако то не учини, адвокати могу случај изнети пред Европски суд за људска права.

Следећи говорник, професор Чем Софуоглу, изјавио је да је садашњи случај без преседана у правној историји турских имовинских односа. Он је рекао да се захтев односи на проблем људских права и нема политичких мотива. После потврде да је циљ повратак седишта Католиката Киликије, а не финансијска компензација, он је изјавио да би пресуда Суда требало да буде позната између септембра и новембра ове године.

Настављајући о истој теми, др Танер Акчам је објаснио да се више од хиљаду докумената у отоманским архивама односе се на Католикат Киликије као важнан духовни центар за Јермене, независног од духовних центара у Цариграду и Ечмиадзину; он је такође цитирао преписку између паша Талата и Гемала у којој су истицали да Католикат Киликије не би требало потпуно уништити с обзиром на њену будућу улогу у обликовању судбине јерменског народа.

Извор: ОСР