Преставио се у Господу антиохијски Патријарх Игњатије

У болници Светог Ђорђа у Бејруту данас се упокојио Патријарх антиохијски Игњатије IV после доживљеног можданог удара.

Патријарх Игњатије IV (Хазим) рођен је 1. априла 1920. у селу Мухарда близу града Хаме у Сирији. Године 1936. његова породица се преселила у Бејрут, где је он служио као чтец у олтару. Много времена потом, положивши монашке завете, био је рукоположен за јерођакона. Године 1945. дипломирао је на Америчком универзитету у Бејруту, а од 1949. до 1953. студирао је на Православном богословском институту Светог Сергија у Паризу.

По повратку у Либан, млади теолог са дипломом магистра рукоположен је у чин јеромонаха. 1942. године био је један од оснивача утицајног Православног покрета омладине у Либану и Сирији, чији циљ је било све активније учествовање омладине у животу Цркве. Године 1953. он је један од организатора Синдезмоса, у свету познате организације православне омладине. Године 1961. хиротонисан је за епископа Палмире и Патријарховог викара, а следеће године послан је у манастир Баламанд за духовника и ректора новоосноване Богословије, која је 1988. уздигнута у Православни универзитет,  први такве врсте на Блиском Истоку. Године 1970. будући патријарх је био изабран за митрополита Латакије.

За Патријарха антиохијског и свега Истока изабран је 2. јула 1979. године, а устоличен је 8. јула исте године.

Написао је више богословских књига и велики број студија. Патријарх је почасни доктор наука Сорбоне, као и духовних академија у Петрограду (1981) и у Минску (2003).

Почев од 1970. године он је један од председникâ Светског Савета Цркава, а као патријарх председавао је и Блискоисточним Саветом Цркава, где је посебно био активан у комисији за дијалог са муслиманима.

У Москви је 2003. године добио награду за рад на свеправославном јединству.

Титула антиохијског патријарха гласи: Патријарх Антиохије и свега Истока. У његову јурисдикцију спадају Сирија и Либан, као и дијаспора, која је веома распрострањена у САД. Седиште му је Дамаск.

Информативна служба Српске Православне Цркве