Превод књиге Теодорита Кирског – Богољубива историја

У октобру 2020. године протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, као редовни професор Историје опште Цркве на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, објавио је превод друге, веома важне књиге Теодорита Кирског Богољубива историја. Овај превод биће један од основних извора за проучавање раног периода Цркве и биће користан за ученике богословија, за студенте свих нивоа студирања богословских наука (посебно за предмете који се изучавају на Православном богословском факултету Универзитета у Београду – Општа историја Цркве и Рано монаштво), али и за монахе, свештенике и лаике који желе да проучавају духовност и развој монаштва у периоду 4. века.

Књига Богољубива историја позната је и под насловом Историја монаха у Сирији, или Подвижнички живот. Реч је о веома драгоценом писаном делу које се у првом реду бави описом монашког живота и описом различитих подвига монаха на просторима древне Сирије. На почетку превода, проф. Поповић пише краћи увод и објашњава циљ и предмет писања ове књиге, објашњава садржај и филолошки анализира текст; затим следи предговор самог Теодорита Кирског, те затим следи житијски опис раних сиријских аскета.

Дело има изворно аутентичан историјски карактер, јер аутор даје из прве руке кратке монашке животописе својих савременика. У тридесет поглавља књига садржи описе 33 подвижника и 3 подвижнице. Добар део ових монаха су пишчеви савременици – њих десет, које је лично познавао, с њима сарађивао, док се о старијим подвижницима с почетка IV века распитивао из прве руке код оних који су их познавали и чије је усмено предање о њима било живо и веома присутно у свеколиком црквеном животу.

Превод ће начињен према извиорнику: Theodoret de Cyr, Φιλοθέος ιστορία – Histoire des moins de Syrie I, introduction, texte critique, traduction, notes, par Pierre Canivet et Alice Leroy-Molinghen, tome I, Sources chretiennes 234, Paris 1977, 9-122. Tome II, Sources chretiennes 257, Paris 1979.

На крају издања налази се и попис до сада преведених дела блаженог Теодорита на српски језик и библиографија о Теодориту, која може да буде иницијатор будућих истраживања и анализе живота и дела Теодорита Кирског.