Презвитер Милош Ловрић: Света Тајна Брака

У недељу, 21. фебруара 2010. године одржана је прва духовна Трибина другог семестра предавањâ на Учитељском факултету у Сомбору. Презвитер Милош Ловрић, архијерејски намесник сомборски, одржао је предавање на тему СветаТајна брака.

Један од горућих проблема данашњице, према речима оца Милоша, јесте проблем неразумевања светиње брака као основне ћелије људског друштва. Човек је створен да живи у заједници, по слици Онога Који га је створио, а који је вечна заједница Три Божанске Личности, Оца, Сина и Светога Духа. Као икона ове заједнице, брак има за циљ да јединство човека и жене узведе у егзистенцијални личносни однос са Богом.

Наводећи речи апостола Павла, предавач је однос мушкарца и жене у браку упоредио са односом Христа и Цркве. Брак подразумева жртву, а меру жртве показао је Сам Господ Исус Христос страдавши за нас на крсту. Примерима из посланице Ефесцима предавач је истакао да љубав у браку подразумева страхопоштовање, а ако њега нема - све прелази у дрскост. Господ је благословио брак Својим присуством на свадби у Кани Галилејској. Саобразно чуду које је Спаситељ учинио претворивши воду у вино, супружници требају свој биолошки брак да преобразе у икону Царства Божјег.

Отац Милош је својим предавањем побудио интерсовање присутних, дајући, потом, низ одговора на многа питања присутних, који су узели живо учешће у дискусији.

Предавач је најавио још предавања на ову и сличне теме на наредним духовним Трибинама.

Извор: Епархија бачка