Прича о јапанским скривеним хришћанима искрсла из ватиканских архива

Писма и документи који откривају историју хришћана у Земљи излазећег сунца, а које је сакупио један салезијански мисионар у Јапану почетком 20. века, недавно су рестаурисани у ватиканском Архиву и Библиотеци.

Збирка садржи повест о прогону хришћана у Јапану,  повест коју папа често спомиње када говори  о „скривеним хришћанима“ који су знали како да чувају и преносе веру у време прогона, и када су били лишени свештеника.

Ватиканска библиотека и Тајни архиви садрже вредна сведочанства оних хришћана који су између 16. и 19. века живели у периоду насиља и понижења захваљујући мисионару о. Марији Мареги, а сада Марега фонду.

Отац Марега, салезијанац из Хрватске, стигао је у Кобе 1929. године да би започео мисионарски рад. Током 50-тих година, поред своје јеванђељске мисије, његова страст за учењем довела га је до тога да сазна о прогонима кроз које су хришћани у северном Кјушуу пролазили због своје вере, а које су феудални шогуни политички наметали. Упркос овоме, неки Јапанци су примили хришћанство  доласком језуитских мисионара у 16. веку.

Марега Фонд има огроман број докумената које је сакупио његов имењак,  а многи од њих дуго се чувају на Салезијанском универзитету. Међу њима има две велике кутије које је  мисиоанр Марега желео да поклони папи Пију XII 1953. године.

Писма су се сад избила на светло дана захваљујући рестаураторским радовима у Ватиканској библиотеци. Недавна изложба је помогла да се пружи нови увид у шта се заиста десило са историјом „Какуре Киришитан“ (скривених хришћана). Приче о првим јапанским свештеницима преплићу се са трагичним догађајима који нису застрашили хришћанску заједницу која је изабрала да остане верна.

Изложба је плод сарадње између Ватиканске библиотеке, Архива јапанског Националног института за друштвене науке, и грађанских власти Оите и Усукија, двају градова на острву Кјушу. Међу темама о којима се разговарало јесте консервација текстова написаних на деликатном јапанском пиринчаном папиру.

Нагасаки Теруаки, јапански амбасадор при Светој столици, подсетио је приликом отварања изложбе да су „Какуре Киришитан“  „откривени“ пре 150 година, када се Јапан поново отворио свету.

Надбискуп Жан-Луи Бруге, директор Ватиканске библиотеке и Тајних архива, подсетио је да је хришћанство доспело на јапански архипелаг пре четристо година, „али су шогунске власти, чак и пре продора европских традиција и обичаја, брзо увиделе њихов политички значај и организовале њихово искорењивање“.

Извор: Православие.ру