Пријем обновљених објеката СПЦ у Призрену

По одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве данас, 15. септембра 2008. године, извршена је примопредаја обновљеног Владичанског двора у Призрену и старе зграде Призренске Богословије (Задужбинe Симе Игуманова).

Објекте Српске Православне Цркве примили су чланови Комисије Светог Архијерејског Синода: Његово Преосвештенство Епископ бихаћко- петровачки Г. Хризостом, члан Светог Архијерејског Синода, Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански Г. Теодосије, потпредседник Косовско-метохијског одбора Светог Архијерејског Сабора и члан Комисије за обнову, и високопречасни протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, Ректор Призренске Богословије (привремено измештене у Нишу).

Обновљене објекте представницима Српске Православне Цркве предао је господин Ренцо Давиди, шеф канцеларије Европске Комисије у Приштини. Европска Комисија је преко Европске агенције за реконструкцију (ЕАР) финансирала пројекат обнове ова два објекта (у вредности укупно 1.5 милиона евра) као посебан допринос раду меморандумске Комисије Савета Европе за обнову светиња Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Призрен Пригодна свечаност примопредаје почела је данас у 13 часова испред зграде Владичанског двора у Призрену. У свом обраћању, предајући кључеве Владики Хризостому, представник Европске Комисије господин Ренцо Давиди је нагласио да је „у склопу целовите подршке обнови православног наслеђа на Косову, Европска Комисија преко овог пројекта дала подршку Српској Православној Цркви као важној верској институцији за српску православну заједницу на Косову и у Призрену".

Обраћајући се присутнима у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом захвалио се Европској Комисији на донацији изразивши наду „да ће она и поред обнове цркава подржавати повратак српског народа на Косово и Метохију". Владика Хризостом пренео је чврсту подршку Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода раду меморандумске Комисије за обнову и нагласио „да примањем обновљене Епископске резиденције у Призрену, Богословије и других обновљених објеката Српске Православне Цркве потврђујемо чврсту намеру наше Цркве да охрабримо свештенство и српски православни народ на опстанак и повратак на њихова вековна огњишта." „Наша Црква је увек била и остала са својим народом и водила га кроз сва тешка искушења дајући му пример и укрепљење. Зато смо и данас овде да вас у име Светог Архијерејског Синода охрабримо и позовемо да у вери и нади заједно са својом Црквом обновите духовни живот у овом древном граду, као своји на своме", рекао је Владика Хризостом обраћајући се присутним Србима из Призрена и околних села који су присуствовали данашњем догађају.

Свечаности примопредаје су присуствовали и представници УНМИК-а, КФОР-а и ОЕБС-а који такође на свој начин дају подршку процесу обнове. Након обиласка зграде Владичанског двора и послужења, учесници су прошетали улицама Призрена до зграде Богословије, где су уручени кључеви зграде Богословије Ректору о. Милутину Тимотијевићу, који се присутнима захвалио пригодним речима изразивши жељу „да Богословија поново врши мисију коју јој је наменио њен ктирор Сима Андрејевић Игуманов пре 138 година".

Након завршетка овог дела програма, представници Синодске Комисије и шеф канцеларије Савета Европе у Приштини госпођа Нана Магнадотир посетили су обновљени парохијски дом поред саборног храма Светог Ђорђа и погледали завршне радове у саборној цркви у присуству извођача радова.

Призрен црква Госпођа Магнадотир је овом приликом Владики Хризостому, као представнику Светог Архијерејског Синода, уручила кључеве обновљеног парохијског дома у Призрену као и кључеве обновљених објеката (храма Светог Николе и парохијског дома у Приштини, храма Светог Јована Претече и парохијског дома у Пећи, храма Св. Апостола и парохијског дома у Истоку, храма Светог Илије и парохијског дома у Вучитрну као и кључеве храма Светог апостола Андреја у Подујеву). Ови објекти су завршени ове године захваљујући напорима меморандумске Комисије за обнову српских православних цркава којом председава Савет Европе. Госпођа Магнадотир је истакла чврсту решеност Савета Европе да се настави процес обнове за добро Цркве и народа коме обновљене светиње треба да служе.

Пријем обновљених објеката у Призрену извршен је у складу са одлуком овогодишњег мајског заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве како би се „охрабрио православни народ на опстанак и повратак на њихова вековна огњишта у Епархији рашко-призренској". По одлуци Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве објекти који су обновљени преко меморандумске комисије за обнову, треба да буду „прихваћени и освештани и да се у њих уселе свештеници или верници, како би се исти ставили у функцију и сачували". (Tекст одлуке СА Сабора СПЦ доступан је ОВДЕ)

- Беседу Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома можете прочитати ОВДЕ.

- Данашњи догађај забележиле су и камере екипе Гласа Југа. Репортажу можете погледати ОВДЕ.

- Информације о објектима Српске Православне Цркве који су 15. септембра 2008. године предани Комисији Светог Архијерејског Синода СПЦ можете прочитати ОВДЕ /pdf/

- Више информација о обнови објеката Српске Православне Цркве на Косову и Метохији доступно на званичном сајту СПЦ - ОВДЕ