Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације

Председник Руске Федерације Владимир Путин примио је 25. јула 2013. године у Великом кремаљском дворцу поглаваре и представнике помесних Православних Цркава који су допутовали на прославу 1025-годишњице крштења Русије

Поред Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, пријему су присуствовали Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор, Његово Блаженство Патријарха Светог Града Јерусалима и све Палестине Теофил III, Свјатјејши и Блажењејши Католикос-Патријарх све Грузије Илија II, Свјатјејши Патријарх српски Иринеј, Свјатјејши Патријарх бугарски Неофит, Његово Блаженство Архиепископ Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостом II, Његово Блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава и Његово Блаженство Митрополит све Америке и Канаде Тихон; као и председник Оделења спољних црквених послова Митрополит волоколамски Иларион, предводници делегација Цариградске, Антиохијске, Румунске, Јеладске, Албанске Православне Цркве, као и Цркве Чешких земаља и Словачке.

Председник руске државе је поздравио присутне и казао: „Ових дана Руска Православна Црква и сав православни свет прославља 1025-годишњицу крштења Русије. Дозволите ми да Вам на почетку сусрета честитам овај наш заједнички празник“, рекао је председник Путин, истакавши да је примање хришћанства определило судбину и цивилизовани избор Русије, и представља пресудни тренутак у црквеној и световној историји руске државе.

 „Управо морални основи православне вере у многоме су формирали наш национални карактер и менталитет народā Русије, разоткрили најбоље стваралачке особине нашег народа, и помогли да Русија заузме достојно место у свеевропској и светској цивилизацији“, истакао је Путин. „За руску државност и наше национално самосазнање Православље је постало духовни темељ и повезало снажним рођачким везама Русију, Украјину, Белорусију“. Символика тога је заједничко празновање 1025-годишњице крштења Русије у ове три земље које је припремио обједињени организациони одбор са Патријархом московским и све Русије Кирилом на челу.

Како је председник Путин приметио, свечаности поводом примања хришћанства обележавају се многобројним световним и црквеним дешавањима. Један од таквих догађаја, који је знак духовног јединства православних народа, јесте доношење у Русију, Украјину и Белорусију велике хришћанске светиње – крста Светог апостола Андреја Првозванога.

„Искрена тврда вера је помогла нашим прецима да заједно прођу кроз најтежа искушења, да превладају невоље и победе“, истакао је председник Путин. „Такав опит моралног усавршавања, културног и друштвено-политичког развитка је постао неодузимљиви део наслеђа источног хришћанства и сјединио чврстим спонама народе који припадају православном предању. Русија је заузела достојно место међу њима, настојећи на праведности, радећи на духовном интегритету нашег православног света и залажући се на развијању сарадње и јачању живог дијалога православних Цркава.“ Обраћајући се поглаварима и представницима помесних Православних Цркава, предеседник Путин је наставио: „Уверен сам да ће наш сусрет и Ваш долазак у престоницу наше државе служити овим циљевима на светском плану. Данас кад се људи поново налазе у трагању за моралним темељима, милиони наших суграђана виде их у религији и гаје поверење у мудру пастирску реч Руске Православне Цркве. Њено подвижничко и просветитељско служење је неопходно у још вишој мери, а друштвени ауторитет и миротворачка залагања су усредсређени ка јачању сагласја и стабилности, ка успостављању историјских веза међу народима и нашим сународницима у иностранству. Ми смо истински партнери  и сарадници при решавању најактуелнијих унутрашњих и међународних задатака и развијању усаглашених подухвата на добро наше Отаџбине и нашег народа.“

Руски председник је подсетио да је Русија вековима била изграђивана као мултинационална и мултиконфесионална држава, увек отворена и другим етничким групама и њиховим културним традицијама, чиме је потврђивала принципе солидарности, слободе и одговорности, поштовање владавине права и морала, бранећи традиционалне вредности. То је основа за свеобухватни развој и залог праведног поретка у свету у XXI веку, а Русија, са својим огромним искуством у изградњи и одржавању мултирелигијског мира и сагласја, вољна је да подели своја искуства.

Председник Путин је са жаљењем истакао да се у многим деловима света, посебно на Блиском истоку и у Северној Африци, множе међурелигијски сукоби, крше права верских мањина, посебно хришћана, укључујући и православне хришћане. „Верујем да ће овај акутни проблем бити предмет пажње међународне заједнице,“ рекао је Путин. „Наша земља ће наставити активно да ради на убрзаном решавању конфликтних ситуација. Од великог значаја је успостављање међурелигијске и међукултурне сарадње. У томе је за нас веома важно активно учешће и подршка помесних Православних Цркава и њиховимх поглавара.“

Руски шеф државе је пожелео његовим саговорницима "мир, просперитет, дуговечност, нова достигнућа у добром и несебичном служењу у име високих хришћанских идеала доброте, милости, правде, у циљу јачања међусобног разумевања и поверења међу народима."

Узвраћајући, Његова Светост Патријарх Кирил захвалио је председнику Путину на пријему. „Данашња прослава је веома важан догађај у новијој историји Русије, и то не само зато што је прошло 1025 година од крштења Русије, већ и због тога што је прошло 25 година од почетка духовне обнове нашег народа и Руске Православне Цркве“, рекао је Његова Светост.

Његова Светост је поделио своја сећања на прославу 1000-годишњице крштења Русије. „То време је било историјска прекретница у животу нашег народа и Руске Цркве. Постављен је модел у односима Цркве и државе, који је у дијалогу и пракси показао међусобно уважавање, немешање у унутрашње ставари другог, као и спремност за сарадњу у најважнијим питањима за наш народ и државу.“

Поглавар Руске Православне Цркве подсетио је на Божанствену Литургију коју је са поглаварима и члановима делегација помесних Православних Цркава служио у храму Христа Спаситеља предходног дана, описујући је као изузетан духовни догађај. „Молили смо Господа да нам помогне да наставимо путем јачања нашег духовног живота, истовремено му се захваливши за предходних 25 година, праћених многим потешкоћама и за Цркву и за наш народ, али које су донеле обилне плодове. Данас можемо рећи да је оживљавање духовног живота у историјским просторима Русије, укључујући и Руску Федерацију, Украјину, Белорусију и друге земаље у којима живи Руска Православна Црква, без преседана у светској историји. За тих 25 година оживео је духовни живот више милиона људи, изграђене су и обновљене цркве, отоврени су манастири, верске школе, медији, развијени су социјални и образовни пројекти... “

Патријарх московски и све Русије Кирил предао је руском председнику Владимиру Путину текст заједничког саопштења поглавара и представника помесних Православних Цркава посвећеном проблему хришћанског и православног прируства на Блиском Истоку.

„Резултат данашње трагедије која се одвија у Сирији је губљење хришћанског присуства у тој земљи - рекао је Његова Светост. - То је цивилизацијска катастрофа. Наши извори су ту, отуда потиче наша вера, ту су древне Патријаршије. Ако као последица војних операција хришћани буду физички уништени, као што се тренутно дешава у Сирији, или оближжњим земљама, то би била огромана трагедија како за Православну Цркаву тако и за сав културни свет. “

Његова Светост је пожелео руководству земље и народу Божју помоћ да у наредним годинама оснажи и економски ојача руску државу, обезбеди политичку стабилност и мир у друштву и да духовно ојача нацију.

Затим се у име присутних на прослави представника помесних Православних Цркава председнику Руске Федерације обратио Његова Светост Патријарх александријски Теодор, који је истакао да посета не представља формални чин, већ је израз искрене љубави Христове у атмосфери узајамног разумевања и духовне радости која влада на прослави 1025-годишњице крштења Русије: „Тај догађај је одредио правац историјског развоја руске нације. Својим крштењем 988. године под вођством кнеза Владимира, постављен је чврст темељ који је  ојачао руску душу. Кроз своју историју руски човек се никада није плашио да жртвује своје индивидуално "ја" у име колективног "ми" чиме је златним словима исписао књигу хероизма и пожртвовања.“

У раговору који је уследио, шефови и представници помесних Православних Цркава поделили су своје мисли и бриге са председником Русије.

Поводом 1025-годишњице крштења Русије председник Путин је уручио Његовој Светости Патријарху московском и све Русије Кирилу иконе Светих Зосима и Саватија Соловецких. Његова Светост даривао је председнику Русије икону Спаситеља.

Служба за  комуникације Московске Патријаршије

Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације
Пријем поглавара и представника помесних Православних Цркава код Председника Руске Федерације