Пријем у част дипломатског кора у Сирији

Поводом Нове године 2017. Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II позвао је њихове Екселенције амбасадоре, отправнике послова и дипломатске представнике на званичан пријем у Патријаршији у Баб Туми.

Пријему су присуствовали њихове Екселенције: Марио кардинал Зенари, апостолски нунције у Дамаску; и амбасадори или шефови мисија из следећих земаља: Алжир, Аргентина, Јерменија, Белорусија, Бугарска, Чешка, Куба, Египат, Индија, Индонезија, Ирак, Норвешка, Палестина, Шпанија, Судан и Шведска.

Његова Светост Патријарх Јефрем II дочекао је њихове екселенције и разговарао са њима о тренутној ситуацији у Сирији и изразио своју увереност да тероризам и рат не могу трајати заувек. Тражио је од међународне заједнице да подржи Сирију и сиријски народ. Он је додао да су ишчекивања сиријског народа велика и да ће нова 2017. година донети мир, као и да ће се ситуација у Сирији побољшати. Он  такође сматра да је побољшање ситације у Алепу знак прогреса ка миру. Он се нада да међународна сарадња у борби против тероризма може окончати фанатизам и екстремизам, што сведочи ситуација у многим земљама света.

Дипломати су изразиле задовољство што су окупљени у Сиријској Православној Патријаршији и сматрају да овај пријем заиста осликава Сиријску Православну Цркву и сиријско гостопримство.

Њихова Високопреосвештенства Мор Тимотеј Мата Ал-Хури, Патријархов викар у Патријаршијској Архиепископији Дамаска, и Мор Јакуб Едуардо, Патријархов викар у Централној Америци, такође су присуствовали пријему.

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)