Пријепоље: Свети Сава, вјечити учитељ свог народа

Пријепоље: Свети Сава, вјечити учитељ свог народа
Пријепоље: Свети Сава, вјечити учитељ свог народа
Пријепоље: Свети Сава, вјечити учитељ свог народа
Пријепоље: Свети Сава, вјечити учитељ свог народа

У препуној сали Дома културе у Пријепољу 26. јануара 2017. године одржана је Светосавска духовна академија. Сабрање у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије:

-Срећан празник Светог Саве, нека свима донесе благослов, мир и радост и сваки напредак. Када прослављамо празнике Господње, догађаје нашег спасења који су се догодили у историји, ми их не славимо као дио прошлости, не сјећамо се њих као нечега што је некад давно било, него осјећамо значај и присуство живог Бога у празнику. Када славимо светитеље Божје који су се дотакли божанске вјечности, њоме се напојили и на такав начин себе потврдили у времену, у историји и у свим временима, ми осјећамо њихово присуство. Тако нам празник Светог Саве доноси увијек велику радост и све оне замисли, завештања Светог Саве које смо дужни да чувамо, имају ту актуелност и значај као да је сам Свети Сава међу нама, а заправо и јесте, увијек.

-Он је ушао у душу нашег народа као учитељ, као оснивач наше свете помијесне Српске Православне Цркве, као просветитељ, као објединитељ духовни нашег народа, као онај који је дао мјеру нашој култури, писмености, замах нашој духовности и вјечити учитељ свог народа, вјечити покровитељ, јер он, стојећи пред престолом Божјим, обасјан вјечном истином и правдом, вјечним животом, он има ту милост код Бога да нас све заступа својим светим молитвама, да Божји благослов излива на свој народ, на своју Цркву, на своју отаџбину. Зато су ове свечаности тако дивне, прије свега, прослављамо Светог Саву литургијски, молитвено у храмовима Божјим, испуњавајући његов завет да се прво Богу молимо и да прво чисту и свету вјеру чувамо како ваља, а онда и са мноштвом културних и духовних манифестација које приређујемо у част и славу имена Божјег и Његовог угодника Светитеља Саве. Нека би ова прослава у Пријепољу, у порти манастира Милешеве, овдје надомак гроба Светог Саве, свима вама донијела радост и напредак, сваку срећу и Божји благослов, поручио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

Похвално слово Светом Сави говорио је глумац Небојша Дугалић. У програму Светосавске академије у Пријепољу учествовали су хор Светог краља Владислава, Мушка пјевачка група Јабука, гуслар Бранко Несторовић, фолклорни ансамбл Дома културе из Пријепоља, дјеца полазници вјеронауке и дјеца из вртића Миша Цвијовић.

Светосавска академија у Прибоју одржана је 26. јануара 2017. године у Дому културе. Учествовали су ученици вјеронауке, Црквено-градски хор Свети кнез Лазар, КУД Дабар и чланови Гусларског друштва Прибој. Гост академије био је пјесник Благоје Баковић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка