Примена књижевних текстова у настави веронауке у основним школама

На Богословском факултету у Београду 3. октобрa 2009. године пред више од 350 вероучитеља  са територије читаве Србије одржан је семинар, у организацији Православног дечјег часописа "Светосавско звонце" под називом "Примена књижевних текстова у настави веронауке у основним школама". Аутор семинара је г-ђа Радмила Мишев, а реализатори програма су: др Сунчица Денић професор на Учитељском факултету у Београду и вероучитељица монахиња Нина (Неранџић) .

Семинар је отворио поздравном беседом Његово Преосвештенство епископ хвостански и викар Његове Светости Господин Атанасије (Ракита), који је обраћајући се вероучитељима нагласио да као што постоји квасац зла, постоји и квасац добра којег су они део и да разноврсно зрневље које сеју треба доброг плода дати. Такође је нагласио важност и улогу вероучитеља али и њихову одговорност пред децом, Црквом и образовном институцијом у којој раде.

Испред Учитељског факултета у Врању  који је подржао програм семинара обратила се декан Госпођа Стана Смиљковић, која је нагласила да су часови књижевности и верске наставе у узајамној вези  и да циљ данашњег дружења не треба да буде само реч и прича, већ разноврсност приступа, схватања и мисли

Овај семинар је Централна комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања акредитовала Одлуком бр. IX-457/2009. од. 01. априла 2009. године, Програм је објављен у Каталогу програма стручног усавршавања запослених у образовању за школску 2009/2010. на страни 406. Програм семинара одобрило је  Министарство просвете, а полазници семинара ће добити уверење (сертификат) о стручном усавршавању.

Предавачи су веома озбиљно схватили свој задатак и вероучитељима приказали методе обраде књижевног дела (приче или бајке) на часу, а све то у складу са званичним наставним планом и програмом верске наставе.

Предавање монахиње Нине (Неранџић), проф. разредне наставе и вероучитељице, и мр. Вишње Мићић асистента на Катедри за методику Учитељског факултета у Београду, било је изузетно озбиљно припремљено, осмишљено и квалитетно презентовано.

Излагање др. Сунчице Денић, ванредног професора на Учитељском факутету у Врању, која је говорила на тему "Књижевни текстови у настави веронауке" пленило је јасноћом и лепотом казивања.