Примопредаја у Националном савету Цркава Конга

17. јануара 2020. Национални савет хришћанских Цркава Републике Конго-Бразавил био је домаћин свечаности током које је Православна Црква, под митрополитом бразавилском и габонском Пантелејмоном  предала председавање Римокатоличкој Цркви, одн. надбискупу Анатолу Миланду.

У свом обраћању Браззавилски митрополит је рекао: „Екуменски покрет је веома важан подухват који је започео пре много деценија и на локалном нивоу је помогао хришћанима, који припадају различитим хришћанским вероисповестима, да превазиђу удаљености.“ 

Додао је: „Екуменски покрет не значи верски синкретизам нити изједначавање догматских учења, нити примање светог причешћа у другим  црквама без обзира на учење."

На крају је нагласио: „Обраћамо се свима нашим сународницима и поручујемо им да не прибегавају верским покретима и сектама које обећавају 'брзо чудо’ у замену за примање мита. Никад се не догоди ‘брзо чудо’.”

Такође је нагласио да је Савет сагледао потребу за постављањем нових и амбициознијих циљева, као што су побољшање улоге жена у локалном друштву, промоција женских права и смањење стигме особа са ХИВ / АИДС-ом.

Извор: Orthodоxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)