Принц Филип посетио долину Неретве

Принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом и сином Стефаном посетио је Мостар, где је обишао многе знаменитости и упознао се са историјом града, а боравио је и у Пребиловцима, Благају и Житомислићу. Карађорђевићи су у пратњи мостарског свештеника Радивоја Круља прво посетили Пребиловце и храм Вазнесења Христовог у том страдалном месту, где их је дочекао чапљински парох Марко Гојачић.

Принц Филип је изразио задовољство што је у Пребиловцима подигнут прелепи храм и што је то место доживело своје васкрсење. Из Пребиловаца су, како је рекао, понели највеће емоције и утиске. Следећа дестинација био им је Благај код Мостара, где се на извору Буне и данас налазе остаци плоче на којој пише „Краљу Александру Карађорђевићу, твоји вјерни Благајци“. Плоча је уништена 1941. године, али Благајци нису дали да се дијелови те плоче уклањају, већ су их сачували. У цркви Светог Василија Острошког и Tврдошког у том месту их је дочекао свештеник Бранимир Боровчанин, који их је упознао са историјатом цркве и места. 

Карђорђевићи су потом прошетали Старим градом у Мостару где је са Старог моста у њихову част изведен скок. Принчевска породица потом се упутила у обилазак Старе православне цркве, затим Саборне цркве Свете Tројице која се још обнавља, православног гробља у Бјелушинама и гроба Алексе Шантића и породице Ћоровић, а потом и Владичанског двора. Свештеник Круљ говорио им је о богатој историји Срба у Мостару, као и садашњем положају Цркве и српског народа у Мостару. Круљ се захвалио Карађорђевићима на посети којом су, како је рекао, указали велику част Мостару. Жеља принчевског пара била је да у Мостару посвете пажњу и укажу поштовање и представницима Католичке цркве и Исламске заједнице и тако пошаљу поруке мира и заједништва. 

У Карађозбеговој џамији дочекао их је имам Јусуф Бећоја, а у самостану Светог Петра и Павла фра Ико Скоко који су их у срдачној добродошлици упознали са историјатом верских објеката и верских заједница у том граду. Посету Мостару породица Карађорђевић завршила је обиласком манастира Житомислић који датира из 16. века и који је један од најзначајнијих духовних средишта са богатом историјом.  Принц Филип је први Карађорђевић након краља Александра који је дошао у Мостар. Карађорђевићи су протеклих дана боравили у Tребињу. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка