Приручник за помоћ људима са менталним поремећајем

Синодско одељење за црквена доброчинства и социјално служење Руске Цркве издало драгоцени приручник за помоћ људима са менталним поремећајем. Како разговарати са „посебним“ човеком када дође у цркву? Које су основне потребе човека са менталним поремећајем? У новом методском приручнику „Посебан човек у храму“, који је издало Синодско одељење за црквена доброчинства и социјално служење, садрже се брижљиво одабрани и садржински изложени, довољни да се отпочне сарадња са децом и одраслима који имају ментални поремећај, као и да се брине о њима.

Подробно је описано како се уређује породични клуб у храму, како се организује летњи одмор као и стални смештај за породице са децом са инвалидитетом, како да се помогне инвалидима који живе у државним установама. У додатку се наводе обрасци докумената, неопходних за организацију оваквог вида помоћи. Пракса православних храмова и друштвених организација показује да је за учешће у животу људи са менталним инвалидитетом потребно врло мало специјалних знања. Марија Островска, један од аутора приручника и председник Петербуршке добротворне друштвене организације „Перспектива“, у предговору књиге истиче следеће: „Најважнији је пажљив однос према личности човека са инвалидитетом и стицање искуства комуникације са њим.“

Ина Карпова, редактор серије књигâ „Азбука милосрђа“, истиче: „У књизи се говори не само о помоћи породици која васпитава дете са инвалидитетом, већ и о помоћи у оспособљавању за самосталан живот оних „посебних“ људи који већ више немају родитеље, као и о стварању могућности за њих да живе ван зидова интерната. Посебна глава посвећена је помоћи деци и одраслима који живе у државним установама: како установити контакт са руководиоцима, чиме је могуће занимати се са онима који живе у спцијализованим дечјим домовима и психонеуролошким интернатима, шта је потребно знати о правима која гарантује држава како би били заштићени људи у случају ако се њихова права не поштују.“

У ауторски колектив књиге ушли су: свештеници, психолози, педагози, правници, представници добротворних друштвених организација које пружају помоћ људима са инвалидитетом. Приручник ће бити користан за свештенике Руске Православне Цркве, верни народ и волонтере.

Практичну вредност Приручника чини систематизација искустава успешних црквених пројеката помоћи деци и одраслима са менталним поремећајем. Један од аутора је јереј Владимир Климзо, старешина храма посвећеног у част Владимирске иконе Матере Божје у селу Давидово у Переславској епархији. Отац Владимир организује летњи одмор за децу и младе људе са разним, често тешким поремећајима интелектуалног и физичког развоја. Сваког лета у Давидово пристиже око 70 људи: деца са својим родитељима, социјални радници, педагози, волонтери.

Књигу „Посебан човек у храму“ могуће је у електронској форми скинути са сајта Синодског одељења за доброчинства. Нова књига је 32. по реду серије приручника „Азбука милосрђа“ при Синодском одељењу за доброчинства. У серији су излазиле књиге за организацију помоћи инвалидима, бескућницима, зависницима од алкохола и наркотика, женама у критичним ситуацијама, оболелима од HIV-а, као и књиге о отварању прихватилиштâ, центара хуманитарне помоћи, волонтерских служби и др.

Руска Православна Црква је у Русији организовала све укупно више од 4.000 социјалних пројеката, међу којима и за помоћ инвалидима и њиховим породицама. У додатку новом приручнику описано је 29 пројеката Руске Православне Цркве, који систематски помажу деци и одраслима са менталним поремећајем.

са руског превео Бојан Грујичић, докторанд

Извор: www.patriarchia.ru