Продаје се историјска сиријска црква на југоистоку Турске

Сиријска црква из 4. века на југоистоку Турске, у провинцији Мардин, стављена је на аукцију на сајту за продају некретнина, за 12.5 милиона турских лира, док су институције које су надлежне за древне локалитете остале неме поводом овог чина.

Само неколико дана након што је 700 година стара црква са луковима у области Муданије, у североисточнокј провинцији Бурси, стављена на продају на интернету, други оглас је постављен ради продаје мардинске Мор Јухана сиријске цркве.

Мор Јухана сиријска црква, која се налази у уској улици иза познате градске Кујумчулар чаршије (базар драгуља), стоји у рушевинама након њене изградње у четвртом веку.

Око 1700 година стара црква, која тренутно служи као магацин, чека новог власника за 12.5 милиона турских лира. Оглас наводи да агенција има тапију конзорцијума, додавши да постоје виногради неких патријараха на црквеном имању.

Јусуф Канак, званичник посредничке фирме која је поставила оглас, рекао је да не може дати детаље о власнику цркве, и додао да је уверен да власник поседује тапију на ову граћевину. Он је навео да постоје потенцијални купци  заинтересовани за објекат. Али се нико није огласио из Министарства културе, нити из институција за заштиту културног и природног наслеђа.

У међувремену је Неслихан Озкан из Регионалног одбора за заштиту културног и природног наслеђа Дијарбакира рекао да здање  спада у надлежност Генералног директората фондација, јер оно има тапију. „С обзиром на то да је зграда историјско здање, Генерални директорат земљишних књига и катастра могу да траже наше мишљење када се продаје или кад се тапија преноси,“ рекао је Озкан. „Међутим, то сада не спада у нашу надлежност“.

Регионални огранак Генералног директората фондација Дијарбакира избегава да одговара на питања дневног листа Хуријет, и нисмо нашли ниједног саговорника. Уместо тога, један државни службеник је изјавио „да је све особље отишло, и да су отишли на неку изложбу“.

Габријел Акјуз, представник мардинске сиријске заједнице рекао је да је црква веома важна за морално и верско ткиво њихове заједнице и потврдио је постојање гробова унутар ове грађевине.

Извор: Хуријет