Проф. др Мирјана Најчевска: Притвaрaње Архиепископa охридског Јована претставља тортуру од стране власти

Скупштинска Комисија Р. Македоније за политички систем и односе међу заједницама организовала је 12. и 13. децембра 2013 године надзорну расправу на тему „Анализа поштовања уставом загарантованог права на презумпцију невиности, налази о злоупотреби притвора, угрожававање слободе изражавања и медијумских слобода и права на изражавање јавног протеста у Р. Македонији“.

У расправи је, поред политичара, функционера, професора, новинара и грађана, учествовала и проф. др Мирјана Најчевска, експерт за људска права, која се у свом излагању, поред осталог, осврнула и на однос власти према Архиепископу охридском г. Јовану, недвосмислено називајући његово притварање – тортуром од стране власти!

Да подсетимо, иако се налазио у затвору, због новозапочетог монтираног судског процеса, Архиепископ охридски г. Јован је пребачен у притвор, где је у суровим и условима испод сваког стандарда провео целу једну годину!

То што је у Скупштини Р. Македоније гласно било предочено од стране проф. др Мирјане Најчевске, несумњиво је јасно свима, полазећи од факта да се са Архиепископом охридским г. Јованом дешава нешто што се у нашој новијој историји није десило никоме! Јасно је да се догађа срамотни ''школски пример'' државне тортуре на верској основи, када се само узме у обзир да је у последњих једанаест година Архиепископ охридски г. Јован затворен по седми пут, а новом пресудом је осуђен на још три године затвора! Гореречено је дакле познато свима, али мало је оних који се не плаше да то и јавно истакну!

Апелујемо на домаћу и међународну јавност, да се прекине поменути однос тортуре на верској основи, да се у обзир узму и апели Његове Свесветости Васељенског Патријарха г. Вартоломеја, Светског Савета Цркава, Европске Конференције Цркава, да се погледају међународни извештаји о угрожавању верских слобода у Р. Македонији, да се изнађе снага за хитно ослобађање Архиепископа охридског г. Јована из затвора као и признавање и поштовање верског опредељења Цркви, чији је он претстојатељ, Православној Охридској Архиепископији, а све у циљу достизања високих стандарда напредних демократија и боље будућности за све грађане наше земље.

Извор: Православна Охридска Архиепископија