Професор Џон Бер постављен на катедру на којој је предавао Митрополит Калист Вер

У петак, 13. јануара 2017. године, протојереј Џон Бер, декан и професор патристике на Академији Светог Владимира, одржао је своје прво предавање као шеф катедре митрополита Калиста Православно богословље и преузео место као стални професор у Центру за православно богословље на Вријенском универзитету у Амстердаму. Предавање оца Џона носи наслов „Пасхално јеванђеље: Читање јеванђелиста Јована у раном и источном хришћанству“.

Отац Џон је постављен на новоотвореној катедри коју је одобрио Извршни одбор Универзитета 1. септембра 2016. године. Он и даље задржава место декана Академије Светог Владимира у Њујорку, али ће посећивати амстердамски Центар више пута током године где ће предавати. Катедра је устројена како би се одговорило на потребу да се образује свештенство због повећаног раста православних парохија у Холандији, у светлу доласка великог броја миграната и избеглица православног предања.

Распоред инаугурационих свечаности у амстердамском Центру обухватио је јавни дијалог о академског раду оца Џона под насловом „Богословље и Свето писмо“; семинар под називом „Православна богословско образовање“, инаугурационо предавање и пријем.

Специјални гости на инаугурацији били су архиепископ Мор Поликарп из Сиријске Православне Цркве Антиохије, предавач на Академији Светог Владимира; Епископ Арсеније из Коптске Православне Цркве и отац Ендрју Лаут, уморивљени професор патристике и византијских наука на Универзитету у Дараму и почасни члан Богословског факултета Вријенског универзитета.

Извор: Академија Светог Владимира (превод – Информативна служба СПЦ)