Професор Јован Бер – почасни доктор наука у Аустралији

Протојереј Јован Бер, професор Патрологије на Академији Светог Владимира у Њујорку, недавно је примио највишу почаст који указује Универзитет богословља, што је један аустралијски специјални универзитет.

Почасни докторат му је уручен 22. августа 2017. за „изузетни допринос патролошкој богословској науци и на пројављеном ангажовању око изградње партнерских односа широм  богословског света“,  укључујући и, наравно, Универзитет богословља преко Колеџа Светог Атанасија.

Почасни докторат није само највише академско звање који овај Универзитет додељује, већ је и најстарије одликовање тог Универзитета, установљено 1910, а први пут додељено 1913. године.

Универзитет додељује ову титулу лицима који су пружила трајан и изразит допринос богословској науци или друштву као таквом.

Отац Јован је почео да се школује у завичајној Енглеској, студирао је у Лондону и Оксфорду где је одбранио магистарски и докторски рад из философије, да би касније магистрирао на богословској Бкадемији Светог Владимира.

На Академији Св. Владимира почео је да предаје 1995, а као професор Патрологије 2004. године. Објавио је много истраживачких радова, више од 50 студија и књига на теме као што су: „Нека буде Светлост: византијско богословље о светлу“, „Светотројично биће Цркве“, „Како читати Свете оце данас“. Поред тога, он је написао и уредио књиге које су обогатиле хришћански свет, посебно се бавећи раним светим Оцима, обраћајући посебну пажњу на антропологију, тајну смрти и васкрсења Исуса Христа. Написао је дело „Формирање хришћанског богословља“ (1. књига Пут за Никеју, 2. књига Никејска вера). Много је учинио на бољем разумевању источних и оријенталних православних Цркава.

Приликом доделе доктората цитиран је бивши архиепископ кентерберијски др Роуан Вилијамс, један од предавача оца Јована на Оксфорду: „Без сумње, један од најзначајнијих православних богослова енглеског говорног подручја – зацело најпродуктивнији и најпозитивнији у овом нараштају“. После доделе доктората отац Јован је одржао свечано предавање.

Извор: Академија Светог Владимира  (превод – Информативна служба СПЦ)