Професори и студенти са Солунског универзитета код Патријарха Неофита

Његова Светост Патријарх бугарски и Митрополит софијски Неофит примио је 5. јула ове године групу професора и студената Богословског факултета при Солунском универзитету, који се, иначе, налазе на турнеји по Бугарској, Румунији и Украјини ради упознавања са православним светињама и археолошким старинама.

Госте је примио Бугарски патријарх, који им је поделио свој првопросветитељски благослов. Патријарх је поздравио госте и изразио наду да  им у лепом сећању остане успомена на Бугарску, и поздравио прилику да се сусретну са бугарским свештенством и мирјанима како би „наше идење са Христом било што радосније“. Свјатејши је изразио благодарност управи и професорима Софијског богословског факултета на примању бугарских студената, и додао да је раније мали број тих студената имао могућност да учи у Грчкој, док данас православни духовници и мирјани и сами уче грчки језик „из чисте љубави према нашој грчкој сабраћи“.

Госте су запазили у патријарху „истовремено чврстог, радног и веома преданог архијереја, а уз то, дубоко смиреног духовника“. Напоменули су да бугарски студенти у Солуну представљају мост између двеју Цркава и двају народа.

У наставку је поклоничка група посетила бугарске светиње и богословске школе.

Извор: Бугарска Православна Црква