Прогон хришћана: Митрополит сматра политику одговорном

Грчки првославни Митрополит Арсеније тражи више помоћи за прогоњене хришћане на Блиском истоку: Свим дипломатским и политичким средствима спречавати не само верску, него и хуманитарну и културну катастрофу.

Грчки православни Митрополит Арсеније (Кардамакис) апеловао је на аустријску јавност као и на Европску унију да се што снажније заложе за прогањане хришћане на Блиском истоку. „Насиља која врше екстремисти у Египту у последње време скренула су пажњу људи широм света и  очигледно су засенчила сукобе у Сирији. Међутим, управо тамо је страх за живот, и опстанак у животу је постао свакодневна брига хришћана“, пише Митрополит у свом званичном саопштењу.  „Свим дипломатским и политичким средствима треба спречавати не само верску, него и хуманитарну и културну катастрофу“.

Не само у Египту, него и у Сирији запажа се све јасније да су „хришћанске хиљадугодишње заједнице и њихове цркве и манастири изложени стварној опасности, да им прети не само опстанак као такав, него и да ће  занавек  бити искорењени“. То што се у 21. веку понављају слике древног прогањања хришћана, испуњава Митрополита „дубоком забринутошћу и искреним саучествовањем“.  Митрополит Арсеније је и председавајући Православне епископске конференције у Аустрији.

Високопреосвећени подсећа и на киднаповање у Сирији Митрополита Павла Јазигија, брата грчког православног Патријарха антиохијског Јована X, и мар Григорија Јована Ибрахима. И поред интензивних дипломатских настојања, они до сада нису пуштени на слободу.

(Infos: www.metropolisvonaustria.at)

Извор: Катпрес