Пројекат ''Даница'' Српске заједнице у Македонији

У оквиру пројекта ''Даница'' Српске заједнице у Македонији, у манастиру Свети Прохор Пчињски, одржала се летња школа српског језика, културе, историје и духовности од 23. до 28. августа 2010. године.

У манастиру Свети Прохор Пчињски у оквиру ове летње школе, боравило је 17 ученика и 4 наставника из Скопља, Битоља, Куманова и Старог Нагоричана, који су осим едукативних садржаја из српског језика, културе, историје и духовности, упознали и једну од највећих светиња у православљу - манастир Свети Прохор Пчињски.

Осим боравка у манастиру Свети Прохор Пчињски, полазници школе са својим наставницима, посетили су и Врање, где су присуствовали Светој литургији на дан Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, 28. августа 2010. године у храму Успења Пресвете Богородице у Собини. У току Свете Литургије сви учесници су приступили Светом Причешћу, а касније су, током трпезе љубави, они сами све посетиоце почастили старим српским изворним песмама са југа Србије и Македоније, које су извели са својим васпитачима. Осим овог храма, посетили су и Саборни храм Свете Тројице у Врању, Радио ''Искон'' Православне епархије врањске, где су неки од учесника дали изјаву за радио „Искон" и са нашим слушаоцима поделили своја искуства из епархије врањске.

Дан раније, 27. августа 2010. године, Епископ врањски Пахомије, примио је учеснике ове летње школе у манастиру Свети Прохор Пчињски, разговарао о њиховим утисцима и о ономе што су научили и стекли током боравка у овој светињи, а затим је свим учесницима, као и васпитачима, поделио прикладне поклоне у знак сећања на ове, њима посебне, дане у животу.

Према речима госпође Гордане Јовић Стојковске, председника Српске заједнице у Македонији, ово је само почетак реализације више пројеката едукативног садржаја српског народа, а нарочито његове младе генерације, који живи у Македонији и успостављање чвршћих веза са матицом земљом.

У касним вечерњим сатима 28. августа 2010. године, учесници летње духовне школе су отишли својим кућама.

Извор: Епархија врањска