Изградња жичаре за манастир Сумелу

Грађевински радови  везани за жичару која се планира градити у области где се налази историјски манастир Сумела у области Мачка у турској црноморској покрајини Трапезунт започеће у марту, најавиле су локалне власти. Више грађевинских компанија учествоваће у тендеру за пројекат 19. фебруара, рекао је градоначелник Трабзона Орхан Февзи Гумрукчуоглу. Планирана жичара радиће између три станице и покриваће раздаљину од 2.5 километара. Пројекат има за циљ једноставан приступ овом историјском манастиру, који посећује око 700.000 људи годишње.

Начелник Мачке Корај Кочан рекао је  да ће планирана жичара довести до већег  повећања  броја туриста који посећују манастир Сумелу, која се налази на живописној литици која гледа на долину Алтиндере.

Кочан верује да ће број од 700.000 туриста годишње, што су подаци из године пре него што је манастир затворен због реконструкције, бити премашена и процењује да ће бити око 1.5 - 2 милиона туриста годишње после реконструкције и изградње жичаре.

Манастир Сумела је затворен за туристе 2015. г. због обнове која је имала за циљ да се умањи опасност коју би изазвала маса стена око планине Карадаг где се манастир иначе налази. Радови на обнови изводе се и унутар самог историјског манастира.

Кад  буде отворен за туристе - а што се очекује у току ове године - и непознати делови манастира, међу којима су капеле, биће отворени за туристе.

Манастир Сумела је грчки православни манастир. Он је веома значајно место и за историју уметности, Верује се да је манастир саграђен у 4. веку, мада се Алексије III (1349 – 1390) помиње као његов ктитор.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)