Пројект ''Даница'' Српске заједнице у Македонији у манастиру Свети Прохор Пчињски

У оквиру пројекта ''Даница'' Српске заједнице у Македонији, у манастиру Свети Прохор Пчињски, одржава се летња школа српског језика, културе, историје и духовности од 23. до 28. августа 2010. године.

У манастиру Свети Прохор Пчињски у оквиру ове летње школе, борави 17 ученика и 4 наставника из Скопља, Битоља, Куманова и Старог Нагоричана, који ће осим едукативних садржаја из српског језика, културе, историје и духовности, упознати и једну од највећих светиња у православљу - манастир Свети Прохор Пчињски.

Осим боравка у манастиру Свети Прохор Пчињски, полазници школе са својим наставницима, посетиће и Врање, где ће присуствовати Светој литургији на дан Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, 28. августа 2010. године у храму Успења Пресвете Богородице у Собини. Осим овог храма, посетиће и Саборни храм Свете Тројице у Врању, Радио ''Искон'' Православне епархије врањске, родну кућу Преподобног Јустина ћелијског и врањског и кућу Боре Станковића.

Према речима госпође Гордане Јовић Стојковске, председника Српске заједнице у Македонији, ово је само почетак реализације више пројеката едукативног садржаја српског народа, а нарочито његове младе генерације, који живи у Македонији и успостављање чвршћих веза са матицом земљом.

Извор: Епархиjа врањска