Промоција документарне серије Света Литургија у галерији РТС

Данас је у просторијама галерије РТС-а у Београду промовисана сарадња Српске Православне Цркве, тачније манастира Острога, и Радио Телевизије Србије. У име продукције серије на представљању пројекта су говорили Епископ диоклијски Г. др Јован, настојатељ манастира Острога, сценариста серијала и ђакон Ненад Илић, редитељ; а у име РТС г. Никола Мирков, директор телевизије и г. Божидар Николић гл. и одговорни уредник културно-образовног програма. Представљање је водила гђа. Мајда Ропрет Филиповић.

Видео запис - промоција пројекта Света Литургија

На почетку представљања г. Божидар Николић је истакао да је серија дар манастира Острога и Српске Православне Цркве целој јавности, те да је по квалитету и продукцији у рангу највиших светских документарних остварења. Серијал од 9 епизода представља врло успешну симбиозу врхунског богословског знања Епископа Јована и редитељско умеће ђакона Ненада Илића.

О техничким странама и стварању серијала о Светој Литургији говорио је ђакон Ненад Илић. Циљ овог пројекта био је да се на занимљив и пријемчив начин уз употребу атрактивних уметничких средстава помогне савременим хришћанима да ступе на праг велике Тајне Цркве. Епископ Јован био је сценариста, а серијал је сниман у манастирима Студеници, Жичи, Пећкој Патријаршији, Дечанима, Раваници, Манасији, Острогу и у Београду. Посебно је била значајна помоћ иконописаца - студената са Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију. Серија је урађена по највишим професионалним стандардима и као многе серије са западних телевизија. Иако је камера хладна сви у екипи су се потрудили да на слици буде православна топлина. На крају је ђакон Ненад Илић најавио да серију прате књига са 2 ДВД-а и сајт на коме ће бити сви текстови из књиге и читава серија у мањој резолуцији.

Никола Мирков, као директор телевизије, говорио је о значају пројекта јер је Црква успела да на пријемчив начин објасни и објави највећу Тајну - Свету Литургију. После многих успешних пројеката на РТС-у као што су Верски календар и Верски мозаик, ова серија ће поставити нове стандарде на јавном сервису Србије. Битна одлика серије је комуникативност и занимљивост, али и модерна презентација. Серија се односи на целу јавност, како на вернике које утврђује у вери, тако и на све људе да се запитају над собом и над својим духовним животом.

Епископ Јован се на почетку свог слова захвалио РТС-у на достојанственом преносу преноса моштију Патријарха српског Павла из Саборне цркве у манастир Раковицу, а затим говорио о пројекту Света Литургија, који је од културног значаја и којим се превазилази схизофренија између вере и културе.

"У данима блаженопочившег патријарха Павла, а у сусрет великих празника, представљамо Вам пројекат од културног значаја. Литургија је заједничко, свенародно дело. Ми смо призвани да будемо сарадници на Њиви Господњој, на делу Вере и Културе. Вера без дела је мртва. Човек има потребу да чини добра дела. У том смислу, Црква и телевизија излазе у сусрет, стварајући простор хришћанске културе. Овај пројекат је, у ствари, основа образовно - културног програма нашег народа."