Промоција филма ''Скадар – српска прича'' у Лазарици

У  амфитеатру цркве Лазарице у Крушевцу, 23. октобра, одржана је промоција филма ''Скадар- српска прича'', коју су са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско- приморског Г. Амфилохија, и уз помоћ српског удружења Морача- Рафаза из Скадра, урадили новинари дописништва РТС-а из Крушевца. Неколико дана пре премијерног приказивања на РТС- у, крушевљани су имали част да први погледају веома значајан филм који је сниман овог лета на локацијама православних светиња са обе стране Скадарског језера.

Документарни филм о српском Скадру је наставак сарадње Митрополије црногорско- приморске и дописништва РТС- а из Крушевца, тачније, сарадње Крушевца са манастиром Бешка и другим манастирима на Скадарском језеру, као и са Подгорицом, јер је пре две године иста новинарска екипа  ( ауторка г. Горана Младеновић, сниматељ г. Братислав Костић и монтажерка г. Ивана Нецков Грубишић ), направила филм ''Моравски вез у камену'' о градњи храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у којој учествују и клесари из Беле Воде, једног од крушевачких села, познатом по традицији рада у камену.

Прича о Србима који живе на северу Албаније, у центру некадашње српске средњевековне Зетске кнежевине- државе, и који данас, упркос вишедеценијској асимилацији, уживају сва обележја верског и националног живота матице, веродостојно је инспирисана на нити која води од гробова српских војника, погинулих у Балканским ратовима приликом ослобађања Скадра 1913. године, преко приче о Скадарској тврђави, што кроз историјско, што кроз народно предање о зидању Скадра, и кроз сведочења о бројним српским светињама у Албанији, махом рушевинама, чији је број лакше утврдити према историјским изворима него према материјалним остацима, о манастирима и утврђењима које су тамо до 15. века зидали скоро сви српски владари, од Св. Јована Владимира, преко Немањића, Балшића, Црнојевића и осталих, прича о Србима и српским светињама које опстају.

Гости и учесници на промоцији, и у исто време актери филма, које је у уводној речи поздравио протојереј- ставрофор Драги Вешковац старешина цркве Лазарице, били су : јеромонах Петар (Драгојловић ) игуман манастира Врањина и г. Симон Ђуретић саветник министра за дијаспору Републике Србије и председник Друштва пријатеља манастира Врањина, који се обнавља последњих једанаест година.

Отац Петар је подсетио да на зетској Светој Гори има девет живих манастира, да је већина храмова на српској страни Скадарског језера обновљена уз велики труд и одзив самог народа који ту живи, а да је манастир Врањина јединствени ставропигијални манастир у Црној Гори ( по повељама Немањића ), и чију обнову помаже  православна Русија.

...''Само Скадарско језеро је у средњем веку било центар духовног живота. Поготово је заживело у исихастичком смислу када су после прогона православних хришћана из Палестине, Египта, са Синаја   многи долазили подвижници желећи мир и тишину и ту их налазили. Језеро је препуно духовних бисера, како са наше, тако са стране албанске. Са наше стране је обновљено десет манастира... и последњих осамнаест година, од када је Митрополит у Црној Гори, сви ти манастири, који су иначе били запустели, данас су живи и са њих се као са неких светионика шири светлост истине хришћанске вере...- рекао је јеромонах отац Петар. А за сам филм и пројекат отац Петар је рекао да је то начин да се свима приближи велика тајна коју носи зетска Света Гора.

Господин Симон Ђуретић, историчар и саветник министра за дијаспору Републике Србије и спона са Србима са оне стране језера, између осталог је рекао - ''Најважније је да смо ми на том подручју обновили цркву Свете Тројице у Враки, под ингеренцијом Митрополије, јер је ту највећа концентрација православних Срба. На подручју Скадра живи приближно око 25 000 Срба, а до 35 000 живи у целој Албанији, по њиховој процени, јер они никад нису извршили попис становништва... Много је цркава тамо, само у старом граду Сарду нашли смо дванаест цркава и манастира на једном потезу, а то је само доказ велике духовне баштине коју има српски народ на подручју Скадра, и то Срби желе да се обнови. Желе због своје идентификације и повратка идентитета, јер део нашег народа тамо је албанизован преко имена и презимена. Немају право, рецимо, да врате име и презиме - може име, а не може презиме итд... Врло је битно да смо ми дошли до тих људи и да ћемо у Министарству за дијаспору стратешки третирати ово питање.''

Промоцијом филма ''Скадар - српска прича'' настављен је континуитет значајних догађања у амфитеатру парохијског дома цркве Лазарице, који поодавно има место на карти духовних и културних топонима града и који бројним садржајима сведочи о живој вери православној кроз промоције књига, концерте духовне музике, пројекције филмова, и као такав, представља продужетак Свете Литургије на коју су сви добродошли.

Извор: ЦО Крушевац, Слободан Ц.