Промоција књиге 'Шиптарски геноцид' у Грачаници

У оквиру Светосавске недеље која се обележава низом културних манифестација у организацији Културно-просветне заједнице Косова и Метохије одржаће се промоција књиге ''Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку''.

Ова књига је плод трогодишњег рада и чине је 215 докумената издвојених из архиве епархије рашко-призренске. Сређивање архиве поверено је госпођи Славици Радомировић, службенику Координационог центра за Косово и Метохију и њеним сарадницима. За ову књигу су изабрана само она документа која јасно и недвосмислено сведоче и упућују поруку свима којима је намењена, о грандиозним размерама злочина почињених над Србима Косова и Метохије, њиховој духовној и културној баштини, као и на покретној и непокретној имовини током двадесетог века.

Овај историјски парадокс, да национална мањина у једној држави угрожава већински народ по коме се и сама држава зове, приказан је у овој књизи у пет целина и поткрепљен је великим бројем факсимила. Први део носи наслов шиптарски злочини над Србима до 1941 године, други део говори о уништавању српских цркава од Шиптара у Другом светском рату. Трећи део чине сведочења о зверствима Шиптара и затирању Српства у периоду од 1941 до 1945. Четврти део говори о новим насиљима Шиптара и комунистичког режима у периоду од 1946 до 1982 године док, у петом делу су сведочења из периода од 1983 до 1988 године.

У три додатка читаоцима се представљају статистички подаци о Епархији рашко-призренској из 1948. и 1953., списак епископа Епархије рашко-призренске ХХ века и списак докумената.

У тврдом повезу на 472 стране и илустрована великим бројем факсимила, који додатно доприносе њеној аутентичности ова књига представља једно потресно сведочење о шиптарском геноциду који се систематски спроводио у читавом 20. веку а који се наставља до данашњега дана.

Промоција књиге ће се одржати у недељу, 25. јануара, са почетком у 16 часова у Великом салону конака манастира Грачанице, улаз је слободан.

О књизи ће говорити Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски др Артемије, проф. др. Слободан Костић и мр Гордана Марковић.

По завршетку промоције биће уручене плакете ''Ђорђе Лекић'' просветним радницима и образовним установама.

Епархија рашко-призренска Вас позива на промоцију књиге.

Извор: Епархија рашко-призренска