Промоција Светигориних издања на Сајму књига

Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ и ове године учествује на Међународном београдском сајму књига који jе прогласио отвореним академик Матија Бећковић а који ће трајати до 28. октобра. Поред излагачког штанда на овој регионално највећој манифестацији посвећеној књизи, љубитељи писане ријечи моћи ће да присуствују и традиционалној промоцији Светигориних нових издања. На Сајму ће бити уприличене три промоције и то књига: Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018), НАТО агресија траје и Свети Јован Владимир.

Монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018) биће представљена 22. октобра 2018. године у 19 часова у сали Борислав Пекић. О књизи издатој поводом јубилеја 680 година постојања манастира код Будве говориће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, архимандрит Јефрем Дабановић, игуман, др Павле Кондић, сабрат манастира Стањевићи, и Ђорђије Вујовић, председник СО Будва. Своје слово рећи ће и Јован Маркуш, уредник монографије „која свједочи како је ова некада највећа грађевина Црне Горе предвиђена, и то од стране стручне комисије,  да се сачува као најмонументалнија рушевина  благодарећи несебичној жртви и труду монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља – васкрсла из мртвих, послије 180 година рушевног и заборављеног стања“. 

Промоција књиге НАТО агресија траје одржаће се 23. октобра у 11 часова у сали Иво Андрић. О овом издавачком подухвату који говори о последицама НАТО бомбардовања говориће проф. др Алек Ј. Рачић, аутор књиге, и др Мирјана Анђелковић Лукић, виши научни сарадник.

Седам зборника у девет свесака Свети Јован Владимир биће представљено читалачкој и стручној публици истог дана у 19 часова у сали Борислав Пекић. О едицији и личности Светог Јована Владимира, Краља српског, говориће митрополит  Амфилохије, протојереј др Велибор Џомић, протојереј Јован Пламенац и приређивачи др Васиљ Јововић и Јован Маркуш. У девет свесака сабрано је све што је икада написано о Светом Јовану Владимиру и пре Светог владике Николаја (Читанка о Светоме краљу Јовану Владимиру) и после њега. Своје место у овом издању нашли су и текстови са великог међународног научног скупа одржаног септембра 2016. године, у којем су учествовали бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари уметности, археолози… из Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Албаније…

Модератор свих промоције је Желидраг Никчевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска