Промоција Удружења „Свети апостоли Петар и Павле“ у Бујановцу

Половином 2008. године основано је Удружење грађана "Свети Апостоли Петар и Павле". Оснивачи тог удружења били су: Бобан Накић, Далибор Костић, Бојан Ташковић, Иван Добарџијев, Ненад Манић, Дејан Љубисављевић.

Удружење је нестраначког, непрофитног и невладиног карактера са једним основним циљем - опстанак српског народа на југу Србије и оно данас броји преко 5оо активних чланова.

Званичну промоцију, Удружење је заказало 05. марта 2009. године у Дому културе „Вук Караџић" у Бујановцу. Пре почетка промоције, нај уже руководство Удружења имало је састанак са Његовим Преосвештенством Епископом врањски Господином Пахомијем и начелником Пчињског округа господином Будимиром Михајловићем, у Првој српској школи у Бујановцу, где се налазе и просторије овог Удружења. Прва српска школа у Бујановцу, подигнута је 1847. године од стране Српске православне црквене општине Бујановац, а обновљена је 2002. године и данас се у њој налазе просторије Црквене општине Бујановац и станови за парохијско свештенство.

Промоција Удружења, одржана је у препуној, Великој сали Дома културе у Бујановцу (било је присутно преко 700 људи), а почела је Химном Боже правде, коју је извео хор „Свети Прохор Пчињски" из Бујановца. Промоцији су, као гости, присуствовали Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством, начелник Пчињског округа господин Будимир Михајловић, представници Војске Србије, представници Координационог тела Владе Србије за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, као и друге угледне званице из политичког, јавног и културног живота Пчињског округа и Бујановца.

Такође, гости Удружења, били су представници Свеправославног друштва „Отац Јустин Поповић" из Врања.

О оснивању и циљевима постојања Удружења „Свети апостоли Петар и Павле" у борби за опстанак српског народа на југу Србије, говорили су Бобан Накић и Далибор Костић.

О историји српског народа, са посебним освртом на простор југа Србије, веома надахнуто говорио је господин Слободан Стаменовић, професор историје из Врања, указавши на потребу опстанка српског народа на југу Србије у очувању успомене на славне претке кроз историју.

У културно-уметничком програму учествовала су Културно уметничка друштва из Левосоја, Раковца и Бујановца, чији су, нарочито најмлађи чланови побрали највише аплауза присутних и показали да српски народ на југу Србије има будућност, утемељену на коренима из своје славне историје која се увек преламала на простору југа Србије.

Извор: Епархија врањска