Промоција збирке песама „Вјера,нада,љубав“ аутора Марка Данојловића

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије присуствовао је вечерас, у препуној сали Општине Зворник, промоцији збирке пјесама „Вјера,нада,љубав" аутора Марка Данојловића, вјероучитеља и Уредника Информативне службе Епархије зворничко-тузланске.

Присутнима се Владика обратио ријечима: „Слављениче Марко, драга браћо и сестре, вјера без смирености доноси гордост и човјек који каже за себе да је вјерник врло често изгуби оно што је најзначајније у вјери а то је понизност пред Богом и људима. Нада без снаге вјере није истинска нада него површинско лутање и површински однос у тражењу вјечне истине. Љубав без снаге вјере и истинске наде није љубав. Љубав према човјеку изражава се љубављу према Богу. Љубити Бога а не љубити човјека значи немати праву љубав. Вјера, нада и љубав су три основне истине односа човјека према Богу невидљивом а свуда пристутном. Човјек обједињен вјером, надом и љубави, основним хришћанским врлина, јесте личност. Човјек без ових врлина је у сталном лутању и сталном тражењу себе. Наш Марко је вјероватно, сам проживљавајући и тражећи своју идентификацију кроз предавање вјеронауке дјеци, кроз посматрање те дјеце и њиховог односа према Христовој ријечи, налазио инспирацију и утврђење својих истина у вјери,нади и љубави Божанској", истакао је Владика Василије и додао:"Честитам ти Марко на овом подухвату и желим да ти овај почетак буде темељ за даља писања. Држи се строго у животу Христовог пута и врлина вјере,наде и љубави. Не дао Бог да гордост овлада тобом и да никада не осјетиш да си отишао у неке висине јер то би био почетак твога пада. У скромности, једноставности и стремљењу ка Богу ћеш налазити инспирацију као што си нашао и за ову збирку пјесама. Желим ти да будеш још скромнији него што јеси. Ти си малог раста али великога духа. Прелистамо ли историју наше свете Цркве видјећемо да су многи светитељи попут светог апостола Павла били малога раста. Стизали су свуда као и наш Марко, стално трчи, јури и тај темперамент је симпатичан. Ти светитељи су имали бритак језик, нису штедили било кога опомињући оне који су кренули странпутицама живота. Плашили су се једино Бога, цара никако, и осуђивали су, не кроз гордост, оне који су били против Бога.

Марко неће осуђивати него ће оплакивати вријеме у коме живимо, лажне хришћане и оне који још увијек нападају на Цркву, који нису стасали да схвате да у животу све што чинимо без Бога јесте ништа а у заједници са Богом јесте прави смисао живота. Такви који нису нашли смисао живота су чинили недјела. Када се упокојио блаженопочивши Патријарх српски Павле, на многим сајтовима у Федерацији износиле су се, о свијетлом и светом лику Патријарха, свакакве лажи. Не чине то само медији у Федерацији него и они који себе називају Србима а у њима од српства нема ни слова „с". Настојмо зато браћо и сестре да, читајући ове дивне пјесме нашега Марка, калимо и оплемењујемо своју душу и срце и јачамо љубав према човјеку и према Вишњем Богу". 

Након Преосвећеног Владике говорили су професори рецензенти господин Зоран Куљић и госпођа Биљана Писић а испред СПКД, издавача збирке пјесама, говорио је господин Раде Перић.

Пјесме су рецитовали Јована Лукић, Милош Ивановић,Владан Кретија као и најмлађи рецитатори.

Духовне пјесме су пјевали група „Вероника" и дјечији хор „Свети Серафим Саровски" који је основан при храму Рођења светог Јована Крститеља у Зворнику.

На крају се присутнима обратио аутор Марко Данојловић, вјероучитељ и Уредник Информативне службе Епархије зворничко-тузланске.

Извор: Епархија зворничко-тузланска