Пронађена чудотворна икона украдена из цркве у Хелсинкију

Прошлог јуна тужна вијест је потресла православне у Финској: чудотворна икона Пресвете Богородице Козелцанске украдена је из Успенског храма у Хелсинкију.

Ова икона је везана за светог Јована Кронштатског. Почетком ХХ вијека у граду Випури, који се тада налазио у Финској, Ана, дјевојчица из имућне руске породице, озбиљно се разбољела и љекари више ништа нису могли учинити. Мајка је тада послала старију ћерку светом Јовану у Петроград да га замоли да дође код њих и помоли се за болесну дјевојчицу. Дјевојка је пронашла оца Јована, али он није био у могућности да дође. Умјесто тога, дао је дјевојци икону Пресвете Богородице и рекао јој да се помоле пред њом. Породица је позвала свештеника који је пред иконом одслужио молебан и дјевојчица је постепено почела да се опоравља, док није сасвим оздравила.

Побожна мајка је сматрала да такву чудотворну икону не би требалo држати у дому, па је приложила маленој цркви у граду. Ту је кроз ову светињу сав народ могао да има користи од чудотворне силе Пресвете Мајке Божије. Убрзо је икона била украшена златним ланцима и другим драгоцјеностима, које су вјерни остављали у знак захвалности за исцјељења и друга доброчинства која су искусили посредством иконе.

Након Другог свјетског рата, када се град Випури нашао у Совјетском Савезу, икона је пренијета у велики саборни храм у Хелсинкију. Чуда су и тамо наставила да се догађају.

Када је у јуну прошле године икона украдена, вјерни су били неизмјерно ожалошћени. Након ове крађе у августу је услиједила још једна. Ништа није украдено, али су починиоци ухваћени. Међутим, тек након дужег периода, 8. фебруара ове године, један од њих је признао да је он украо икону и одвео полицију до скровишта.

Шест мјесеци је ова светиња била закопана под земљом. Златна риза и друге драгоцјености су нестале, али је сама икона очувана.

Из Хелсиншке полиције су саопштили да је 36-годишњи Румун, Ион Василе, добровољно открио да је он украо икону и одвео их до мјеста гдје се налазила. „Вјерујемо да га је у затвору мучила савјест.", казао је представник полиције.

Након свега, обистиниле су се ријечи старјешине храма Успења Пресвете Богородице, протојереја Марка Салминена, које је, након крађе, упутио парохијанима: „Икона ће се вратити. Не брините".

Извор: Митрополија црногорско-приморска