Пронађена дванаестa пећина за свитке са Мртвог мора

Први пут за шездесет година, откриће нове пећине свитака из Мртвог мора објављено је у среду. Истраживачи са Хебрејског универзитета пронашли су складишни простор у стенама западно од Кумрана изнад Зелене линије на Западној обали, извештава Тајмс оф Израел.„Све до сада било је прихваћено мишљење да су свици са Мртвог мора пронађени само у једанаест пећина код Кумрана, али сада нема сумње да је ово дванаеста пећина,“ рекао је Орен Гутфилд са Хебрејског универзитета, који је предводио истраживање са својим колегом Ахијадом Овадијем уз помоћ Рендала Прајса и студената са Либерти универзитета у Вирџинији.

Али, нису пронађени свици. Наиме, археолози су нашли један мали делић пергамента у крчагу између осталих седам крчага за складиштење који су идентични онима који су нађени у претходних једанаест пећина, заједно са пијуцима из 1940-тих, што указује на бедуине пљачкаше. „Нема сумње да имамо још једну пећину са свицима,“ рекао је Гутфилд.

Део пергамента и други органски остаци потичу из првог века пре Христа и иду ка крају раздобља Другог Храма када је пустињска заједница била активна у Кумрану. Није пронађен никакав запис на делу пергамента, мада ће се вршити мултиспектрална сликовна анализа да би се открило да ли је коришћена нека боја невидљива за људско око.

До проналаска се дошло захваљујући програму „Операција Свитак“ Израелске управе за старине који има за циљ да идентификује и истражи све пећине у Јудејској пустињи. Нова пећина је добила име Q12.

Такође су нађени делићи тканине која се користила да би се заштитио и чувао свитак, као и керамичке крхотине, оштрице ножева, врхови стрела, и карнелијски печат за писма који указују на људску активност у пећинама хиљадама година пре него што се пећина користила за складиштење Светог Писма.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)