Пронађена најстарија хришћанска црква

Приликом повлачење реке Јордана откривена је подземна пећина у којој је била црква Светог Георгија у Рихабу, у северном Јордану, што је по првим проценама археолога најстарија хришћанска црква.

Археолог Абдул Кадер Хусан је истакао да је пећинска црква из периода од 33. до 70. године Христове ере, а сам тренутак проналаска овако значајног археолошког локалитета био је задивљујући за све археологе, јер су сви били свесни да су седмадесеторица Христових ученика служили у тој цркви. Рани хришћани, како је и представљено на подном мозаику, морали су да беже из Јерусалима па су се тако обрели у северном делу реке Јордана. Архимандрит Нектарије из Архиепископије Грчке Православне Цркве истакао је да је овај проналазак веома значајан за све хришћане из целог света, а додао је да је слична црква у пећина само она из Солуна.

Пећина је такође била и дом за прве хришћане који су се у њу склонили испред прогонитеља свих оних који су проповедали Христа Спаситеља. у пећини постоји дугачак тунел, за који се верује да је служио за допремање воде у пећину.