Пронађена тела 34 етиопска хришћанина које су погубили припадници ИД

Масовна гробница пронађена у либијском граду Сирти - Паралела са судбином коптских радника миграната који су такође побијени у близини Сирте неколико месеци раније.

У Либији су у масовној гробници пронађени остаци 34 етиопска хришћана, које су терористи тзв. Исламске државе  (ИД) убили 2015. године. Према подацима либијских власти, масовна гробница се налази у близини обалног града Сирте, који је 2015. године био под контролом терориста ИД. Кад се ексхумација заврши, кости ће бити пренете у Етиопију.

У априлу 2015. године терористи су емитовали видео који приказује убијање двеју група етиопских хришћана у Либији. Видео је пропраћен уобичајеним слоганима против „народа крста“ и сликама разорених  цркава,  полупаних икона и разваљених хришћанских гробова. Жртве су описане као припадници „непријатељске Етиопске Цркве“. Побијени су били сиромашни млади мигранти који су дошли у Либију, надајући се да ће тамо наћи посао или отпутовати даље у Европу.

Године 2015, само неколико месеци раније, 20 коптсих радника миграната и један радник из Гане такође су убијени од стране терориста ИД. 21 мученик је сада канонизован од стране Коптске Православне Цркве, и њима је посвећена новоизграђена капела у Уру, у области Самалут. Тела ових мученика су такође пронађенау септембру 2017. године у масовној гробници у близини Сирте.

Док је судбина 21 коптског мученика широм света позната, убиство етиопских мученика познато је само у северној и источној Африци. Како је видео ИД почео да циркулише, показујући једну етиопску групу која је посечена на плажи у близини Сирте, док је друга група убијена у пуцњави на непознатој локацији у Либији, етиопско Министарство иностраних послова формирало је посебну комисију.  Етиопски православни (дохалкидонски) патријарх Матија I отказао је своје планирано путовање у Каиро, одакле је намеравао  отпутовати у Ереван с коптским православним патријархом Тавадросом  (Теодором)  где би присуствовао комеморацији  геноцида над Јерменима у Османском царству.

Етиопија је по броју становника друга земља у Африци, са више од 90 милиона становника. Више од две трећине Етиопљана су хришћани, великом већином чланови Етиопске Православне Цркве. Војна интервенција Адис Абебе у суседној Сомалији у више наврата довела је до претњи исламиста.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)