Пронађене и у Шипово враћене грунтовне књиге нестале ратне 1995. године

У Шипову је 9. фебруара 2011. године у просторијама Епархијског духовног центра ''Патријарх српски Павле'' Епархије бихаћко-петровачке Преосвећени Владика Хризостом предао начелнику Општине Шипово г. Малиновић Душану грунтовне књиге к.о-на: Шипово, Волари, Грбавица, Бабићи, Стројице и Ваган, које је Преосвећени Владика преузео 17. јануара ове године од сухопољског римокатоличког жупника фра Казимира Долића.

Кратка историја нестанка и проналаска ових књига могла би гласити овако: 1995. године потписан је у Паризу мировни споразум којим је Општина Шипово, окупирана 11/12. септембра 1995. од стране војске Републике Хрватске и ХВО-а, припала Републици Српској. Привремени ''хрватски господари'' Шипова од 12. септембра 1995. до 4. фебруара 1996.г. за веома кратко вријеме своје деструкције и девастације Општине Шипово однијели су или уништили све што су могли. Међу однешеним стварима биле су и односне грунтове књиге. Не зна се када је особа код које су се налазиле, или ''биле чуване'' ове књиге донијела исте у Злосело - Сухо поље на Купресу и предала тамошњем жупнику фра Казимиру Долићу с молбом да их достави Општини Шипово, али преко неког из Српке Православне Цркве. У тражењу рјешења како и коме да преда ове драгоцјене књиге обратио се Републичком секретеријату за вјере, а овај опет Преосвећеном Владици Хризостому који је прихватио да буде крајњи реализатор преузимања и доношења ових књига у Шипово. И тако након 15 година ''непостојања'', како је углавном говорено у Шипову, књиге се поново нађоше у Шипову.

Са Преосвећеним Владиком Хризостом приликом преузимања ових књига били су: г. Миладин Вујковић из Шипова, г. Јован Бањац из Петровца и г. Ж. Бањац из Дринића. Попис преузетих књига у Епархијском духовном центру у Шипову извршили су по благослову Епископа: г. Вујковић Миладин, г. Јандрић Жељко и г. Јакшић Недјељко, сва тројица из Шипова.

Поводом овог несвакидашњег историјског догађаја Преосвећени Владика Хризостом је између осталог казао: ''Хвала Богу да још у свијету и у овом и оваквом нашем времену има добрих и савјесних људи који хоће и могу чинити оваква велика дјела. Кад ово овако кажем намјера ми је да вас и све посјетиоце нашег сајта потсјетимо на нека друга времена и неке друге''људе'' и институције, мислим на вријеме комунистичке власти, које су деценијама прикривали или уништавали Грунтовне књиге како би обесправили њихове праве власнике. Грунтовне књиге су веома значајан и битан сегмент нашег друштва, наших породица, али и сваког појединца. Кроз грунтовне књиге пројављује се сва комплексност нашег живљења на овим просторима. Зато, није чудо да људи или институције крију грунтовне књиге, јер имају за циљ да мјењају идентитет власника већ и идентитет појединаца и читавих народа. Отуда је веома битно за историју, али и за правни поредак наше земље да су ове књиге враћене и да буду од користи сваком грађанину Шипова и шире. Ово је добар примјер који би требала узати за угледање многи који знају гдје су сакрили или гдје су сакривене грунтовнице многих општина.''

Извор: Епархија бихаћко-петровачка