Пронађени нови свици с Мртвог мора

Нови свици су пронађени на терену Пећине лобања у брдовитом крају недалеко од Мртвог мора. Археолози су пронашли фрагменте свитака, мада је језик на којима су свици исписани лангвистима непознат, јавља TsarGrad. До овог тренутка је установљено да нису исписани на језику арамејске језичке породице, у коју спада и јеврејски, на којима су исписани други кумрански рукописи. „Настојимо да упоредимо фрагменте с другим познатим текстовима пронађеним у Јудејској пустињи“, изјавио је један од истраживача. „До сада  је једино јасно да смо пронашли рукописе непознатог порекла.“

Ови нови свици с Мртвог мора у фрагментима лежали су разбацано – можда су провалници били наишли на њих раније. Уз то, археолози су на истом месту пронашли дрвене чешљеве, зрнца, керамичке судове и текстилне фрагменте.

Занимљиво је да су он први свици из 1947. године пронађени сасвим случајно. Прича се да је бедуин пастир бацио каменчић у неку пећину код Кумрана и чуо необичан одјек. Испало је да је каменчић ударио о  ћуп у којем су пронађени свици још 1947. године.

Научницима је пошло за руком да од 1947. до 1956. године пронађу 870 свитака, од којих неки садрже текстове идентичне с дотле познатим текстом Десет Божјих заповасти. Штавише, неки свици су пронађени у њиховом првобитном изгледу, а други у фрагментима или су сасвим пропали током времена.

Извор: TsarGrad.  (превод Радомира Ракића)