Прослава 125-годишњице Православља у Чикагу

Прослава 125-годишњице Православља у Чикагу
Прослава 125-годишњице Православља у Чикагу
Прослава 125-годишњице Православља у Чикагу
Прослава 125-годишњице Православља у Чикагу

У суботу 30. септембра 2017. године, у организацији Све-православног свештеничког братства, одржана је прослава 125- годишњице православног присуства у Чикагу.

Прослава је отпочела Св. Литургијом, коју је служило седам епископа са преко 70 свештеника и ђакона. Српску Православну Цркву се представљали локални епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин и, почасни гост, епископ источноамерички Иринеј.

Посебна част је указана Српској Православној Цркви позивом епископу источноамеричком Иринеју да се пастирским словом обрати присутнима. У надахнутој беседи владика Иринеј се, између осталог, осврнуо на достојну поштовања историју Православља у Чикагу. Сећајући се свих светих архијереја и пастира који су служили у Чикагу, као и архипастира овога града који су се преставили у скорије време, Владика је поетским језиком послао поуку свим првославнима да остану верни вери својих светих претходника и наставе да сведоче православне вредности у овим за хришћанство тешким временима.

Мноштво православних из свих јурисдикција још увек се са посебном сетом присећа пастирског рада владике Иринеја, не само на афирмацији Православља у овом граду, већ и његовог харитативног делања које је превазилазило јурисдикционе границе. Посебно је било дирљиво видети многе од студената владике Иринеја са чувеног Лојола универзитета, који су га заустављали и са дубоким поштовањем говорили о значајном духовном утицају који је као професор на универзитету имао на њихове животе.

Прослава је завршена свечаним банкетом на коме је присуствовало неколико стотина званица.

Извор: Епархија источноамеричка